KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha o víkendu: Rodinný den, komorní koncerty, Shaham, PKF, Izraelská filharmonie a Mehta english

Nadcházející víkend mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha bude opravdu nabitý. Na zítra festival přichystal tradiční (nejen) hudební odpoledne pro děti a jejich rodiče. A na koncertních pódiích se během víkendu vystřídají Gil Shaham a PKF – Prague Philharmonia, Izraelská filharmonie pod taktovkou žijící dirigentské legendy Zubina Mehty a s ní altistka Gerhild Romberger, Pražský filharmonický sbor a Kühnův dětský sbor.

Zítra odpoledne od 13:00 hodin v krásných prostorách Anežského kláštera a v jeho zahradách zavedou pořadatelé návštěvníky v tematických dílnách do doby Antonína Dvořáka. Přípravy programu se ujal saxofonista a klarinetista, zpěvák, dirigent a herec Felix Slováček mladší, který se zhostí také role moderátora a průvodce. Od 15:00 hodin dostanou prostor i mimořádně talentovaní a úspěšní mladí hudebníci a vítězové hudebních soutěží – klavíristé Jan ČmejlaJan Schulmeister, houslisté Kristian MráčekJan Novák a akordeonista Martin Kot, a to od 15:00 hodin v Anežském klášteře. Od 17:00 hodin bude pódium kostela sv. Františka patřit hudbě Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmse, ale i netradiční formě muzicírování ve spojení interpretů a posluchačů. Děti i rodiče prožijí hudební chvilky s houslemi i beatboxem, setkají se nejen s klarinetistou Felixem Slováčkem mladším nebo klavíristou Vjačeslavem Gorokhovským, ale i se smyčcovým rodinným kvartetem Mikaela Ericssona, Vodníkem v podání Jana Ericssona nebo Rusalkou ztělesněnou Radkou Sehnoutkovou.  Vše završí „beatboxer“ Peter Strenáčik s kvartetem a Felixem Slováčkem.

Od 20:00 hodin bude Dvořákova síň patřit orchestru PKF – Prague Philharmonia. S ním vystoupí houslista Gil Shaham, který na letošním festivalu zahrál už dvakrát, a taktovky se ujme šéfdirignet PKF Emmanuel Villaume„V programové řadě Dvořák Collection, která je letos zaměřena na skladatelovy instrumentální koncerty, nesmí chybět oblíbený Houslový koncert a moll. Zazní v podání jednoho z nejobdivovanějších houslistů současnosti Gila Shahama, jehož dvořákovské kreace vždy snesou ta nejvyšší měřítka – houslistův vřelý interpretační styl je s charakterem skladatelovy hudební řeči v ideálním souladu. Partnerem mu bude orchestr PKF – Prague Philharmonia se svým šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem, který zahraje v úvodu koncertu Sukovu Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave. Večer završí Varhanní symfonie, reprezentativní dílo Dvořákova francouzského současníka Camille Saint-Saënse,“ dodává k programu festival.

Na neděli Dvořákova Praha přichystala dva koncerty – jeden komorní a druhý symfonický. Ten první se uskuteční v 17:00 hodin v Anežském klášteře a naposledy na něm vystoupí americký houslista a kurátor letošní komorní řady Gil Shaham. Klavírních partů se zhostí Michail Lifits z Taškentu. „Hlavní dramaturgickou osu tohoto koncertu komorní řady tvoří dvě nejvýznamnější díla Antonína Dvořáka pro housle a klavír, která večer symbolicky zarámují: na počátku oblíbená Sonatina, jejíž kulaté opusové číslo 100 se skladatel rozhodl oslavit „po dvořákovsku“: věnoval ji svým dětem. V závěru programu pak méně hraná, avšak nikoli méně významná Sonáta F dur, jediné skladatelovo dílo označené jako „sonáta“. Program doplní romanticky zasněná klavírní hudba Roberta Schumanna a také jedna z proslulých partit pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha“, dodává dramaturgie.

Jedním z očekávaných vrcholů letošní Dvořákovy Prahy je bezpochyby koncert Izraelské filharmonie, který se bude konat v neděli od 20:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Těleso, které je dlouhodobě považováno za jeden z nejlepších orchestrů světa, se představí pod taktovkou svého doživotního uměleckého ředitele a šéfdirigenta, žijící dirigentské legendy Zubina Mehty, který stojí v čele tohoto tělesa už 50 let. „Také program, který si pro svůj pražský koncert zvolili, lze označit za mimořádně reprezentativní: Symfonie č. 3 Gustava Mahlera představuje zřejmě nejrozsáhlejší dílo standardního symfonického repertoáru,“ doplňuje festival. Na provedení tohoto působivého hudebního kolosu se bude rovněž podílet německá koncertní pěvkyně Gerhild Romberger a dvě renomovaná vokální tělesa − Pražský filharmonický sbor a Kühnův dětský sbor.

Foto: Archiv MHF Dvořákova Praha

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky