KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Collegium 1704 připomene svých patnáct let english

„Vivaldiho Arsilda zazní v Praze koncertně, v Bratislavě pak bude opět scénicky na podzim 2020.“

„Nahrávka Mesiáše, který zazní na Vánoce, je nominována na Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2019.“

„I letos bude paralelně s pražskou sezónou probíhat i sezóna drážďanská.“

Barokní orchestr a sbor Collegium 1704 zahájí 24. října ve Dvořákově síni Rudolfina svou pražskou sezónu, v níž si také připomene patnácté výročí vzniku. První koncert bude patřit oratoriu La Resurrezione (Vzkříšení) od Georga Friedricha Händela, na jehož uvedení se má mezi sólisty podílet mezinárodně proslavená sopranistka Julia Lezhneva. V dalších měsících v Praze zazní mimo jiné Händelovo oratorium Mesiáš nebo oratorium San Giovanni Battista (Jan Křtitel) od Alessandra Stradelly a v koncertní podobě rovněž Vivaldiho opera Arsilda, regina di Ponto.

Jde o stejné dílo, které Collegium 1704Collegium Vocale 1704 s úspěchem uvedly v režii Davida Radoka v roce 2017 v novodobé premiéře ve Slovenském národním divadle a pak ještě i v Caen, Lille, Lucemburku a v Opéra Royal de Versailles. V Bratislavě se uvažuje o znovuuvedení této opery na podzim 2020.

„V lednu vystoupíme v novém koncertním sále v Moskvě, pokračovat bude naše rezidence ve Versailles, čeká nás koncertní provedení Rameauovy opery Les Boréades, budeme v zahraničí opakovaně dávat Zelenkovu Mši 1724 a Händelova Mesiáše, v Litomyšli uvedeme českou barokní hudbu, až se tam bude připomínat tři ta let od úmrtí architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho…,“ vypočítává Václav Luks. Na přímý dotaz týkající se nahrávek odpovídá, že „plány jsou s Mozartem a že jemu osobně by se jednou líbilo natočit Händelovo oratorium Izrael v Egyptě. Jako příklad titulu, kde už je po letech prostě nová nahrávka opravdu potřeba.

Na konci minulé sezóny, uprostřed léta, se Collegium 1704 už počtvrté představilo na mimořádně prestižním Salcburském festivalu. “Zelenkova hudba se objevila v tamním programu v celé historii kupodivu teprve podruhé,” shrnuje Václav Luks. A prý se už jedná o dalším tamním účinkování… Poprvé také oba soubory pod jeho vedením účinkovaly v koncertním sále Elbphilharmonie v Hamburku. Přednesly tam Bachovu Mši h moll. A v Itálii se v létě podílely na natáčení mezinárodního projektu režiséra Petra Václava s názvem Il Boemo – velkofilmu o skladateli Josefu Myslivečkovi, který by se měl v kinech objevit zřejmě v roce 2021.

Händelovo velkolepé oratorium La Resurrezione vyniká podle slov Václava Lukse mimořádně barvitou instrumentací a klade vysoké nároky na všechny sólisty, zejména však na klíčové role Anděla a Lucifera, Ty budou zpívat Julia LezhnevaLuigi De Donato. Dalšími sólisty večera mají být Raffaella Milanesi v roli Maddaleny, Francesca Ascioti v roli Cleofy a Topi Lehtipuu jako San Giovanni.

Tradiční vánoční koncert dá letos prostor Händelovu Mesiáši. Collegium 1704 tuto patrně nejznámější barokní skladbu natočilo už na CD, titul je na trhu od letošního jara. První kompletní česká nahrávka tohoto díla s historickými nástroji vzbudila značnou pozornost. Je nominována na prestižní cenu německé hudební kritiky „Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2019“.

První polovinu sezóny uzavře Silvestrovský koncert. Nese název Festa italiana a bude v něm obsažena hudba jihoitalských skladatelů Arcangela CorellihoAlessandra Scarlattiho, Benátčana Francesca Galuppiho a v Anglii působícího Francesca Geminianiho.

„San Giovanni Battista od Alessandra Stradelly je úchvatná, emotivní hudba, žádné nudné da capo árie,“ usmívá se Václav Luks. Dílo už uvedl loni v Salcburku. Po únorovém pražském uvedení tohoto oratoria s pěvci Christophem Dumauxem, Ariannou Venditelli, Krešimirem Stražanacem, Lucou Cervonim a Gaiou Petrone přijde v březnu 2020 na řadu dílo Johanna Sebastiana Bacha a jeho starších kolegů a členů rodiny – Johanna Adama Reinckena, Nicolause BruhnseJohanna Christiana Bacha. Stejný program poveze Collegium 1704 na počátku léta na Bachův festival do Lipska. Velikonoční koncert ještě předtím uzavře pražskou sezónu hudbou Jana Dismase ZelenkyDomenica Scarlattiho.

I letos bude paralelně s pražskou sezónou probíhat i sezóna drážďanská, situovaná už tradičně do akusticky výtečného kostela Annenkirche. Zahájení obstará 25. října oratorium La Resurrezione. Po letní pauze pokračuje také pražský cyklus komorních vokálních koncertů, jehož první ročník započal na jaře tohoto roku. V Pražské křižovatce zazní 17. září tři Bachova dvojsborová moteta a některá z responsorií pro Svatý týden od Zelenky. Další tři koncerty cyklu se uskuteční v barokní kapli Italského kulturního institute – budou to oratorium Historia di Jephte Giacoma CarissimihoMusikalische Exequien od Heinricha Schütze. Na závěr na 3. prosince je připraven výběr sólových motet, ansámblů a rozsáhlejších sborových kompozic ze sbírky Selva morale e spirituale Claudia Monteverdiho.

Foto: Collegium 1704 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky