KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha v týdnu: tři komorní koncerty, SOČR a Česká filharmonie english

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha nabídne v tomto týdnu tři komorní koncerty a dva symfonické. Zítra se ve Dvořákově síni od 20:00 hodin odehraje zahajovací koncert komorní řady. Vystoupí špičkoví sóloví a komorní hráči, slavný německý klavírista Gerhard Oppitz, americký houslista a kurátor letošní komorní řady Gil Shaham, náš houslista Josef Špaček, violista Pavel Nikl a rakouský violoncellista perského původu Kian Soltani, který na zahajovacím koncertu vystoupil včera v sólovém partu Dvořákova violoncellového koncertu h moll s Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI (Národní symfonický orchestr italského rozhlasu a televize) s dirigentem Christophem Eschenbachem. Tito mezinárodně uznávání umělci se sejdou, aby společně přednesli Klavírní kvintet č. 2 A dur Antonína Dvořáka a Klavírní kvintet f moll Johanessa Brahmse.

Gil Shaham, Kian SoltaniGerhard Oppitz se na festivalu objeví v tomto týdnu ještě jednou, a to ve čtvrtek od 20:00 hodin V Anežském klášteře. Zahrají Sonátovou větu c moll, „FAE Sonata“, WoO 2, „Scherzo“ Johanessa Brahmse, Sonátu pro violoncello housle a klavír C dur Sergeje Prokofjeva a Klavírní trio č. 3 f moll Antonína Dvořáka. Třetím komorním koncertem tohoto týdne bude páteční v Anežském klášteře, který začne netradičně až ve 22:00 hodin. „Z hlediska dramaturgie zcela unikátní program přináší koncert, jehož jedinými protagonisty budou violoncellista Jiří Bárta a klavíristka Terezie Fialová. Během jednoho večera zazní oba violoncellové koncerty Antonína Dvořáka, které od sebe dělí celých třicet let: první z nich, jen zřídkakdy hraný, uslyšíme v originální skladatelově verzi s doprovodem klavíru, zatímco druhý, proslulý Koncert h moll, zazní v podobě Dvořákova autorského klavírního výtahu. Jedná se o jedinečnou příležitost k porovnání dvou žánrově příbuzných děl, z nichž jedno reprezentuje období počátku skladatelovy umělecké dráhy, druhé pak jeho fázi vrcholnou,“ zvou na koncert pořadatelé.

Mladší z Dvořákových violoncellových koncertů bude proveden i pozítří, ve středu od 20:00 hodin ve Dvořákově síni. Půjde o orchestrální úpravu Jarmila BurghauseraTomáše Jamníka, který se zhostí sólového partu. Na začátku bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu hrát Tragickou předehru Johanessa Brahmse a koncert společně s dirigentem Jamesem Juddem uzavře suita ze scénické hudby k Zeyerově dramatické pohádce Radúz a Mahulena, Pohádka Josefa Suka. V pátek budou hosty Dvořákovy Prahy Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Bychkovem a klavírista Kirill Gerstein. Na programu budou dvě slavné skladby Petra Iljiče ČajkovskéhoKlavírní koncert b moll a Manfred, Symfonie h moll.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky