KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V Kroměříži zítra začne další Letní hudební akademie english

Letošní, druhý ročník Letní hudební akademie Kroměříž (LHAK) začne zítra a potrvá do příští soboty 24. srpna. Kurzy na ní povedou naši špičkoví umělci – hornisté Radek Baborák a Bohdan Šebestík, houslisté Josef Špaček a Dalibor Karvay, cembalistka Barbara Maria Willi, trombonisté Robert Kozánek a Lukáš Moťka, zpěv bude mít na starosti Kateřina Kněžíková, hudební projekty David Mareček a lekce klavírní spolupráce Zdeněk Klauda.

Zítra akademii zahájí koncert ve skleníku Květné zahrady. Od 19:00 hodin tam vystoupí Baborák Ensemble a sopranistka Kateřina Kněžíková. Na pondělí je od 17:00 hodin v kině Nadsklepí naplánována beseda s basbarytonistou Adamem Plachetkou, kterou bude moderovat Tomáš Netopil. V úterý od 19:00 hodin vystoupí ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku cembalistka Barbara Maria Willi. Aula Konzervatoře P. J. Vejvanovského bude ve středu od 19:00 hodin patřit prvnímu koncertu účastníků akademie. Druhý koncert se bude konat hned následující den.  Před ním ale ještě od 17:00 hodin bude mít v kině Nadsklepí přednášku Cyril Höschl na téma Psychopatologie slavných skladatelů. V pátek se na stejném místě od 19:00 hodin uskuteční Velký koncert vybraných studentů akademie. Společné vystoupení orchestru Moravští komorní sólisté a vybraných studentů Letní hudební akademie Kroměříž, které proběhne v sobotu 24. srpna od 18:00 hodin ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku, pak akademii uzavře. Koncert bude zároveň posledním hudebním programem letošního 20. ročníku festivalu Hudba v zahradách a zámku. Dirigovat a provázet koncertem bude Tomáš Netopil. 

Z velkého počtu zájemců byli pro letošní ročník akademie vybráni uchazeči nejen z České republiky, ale i Japonska, Bulharska, Portugalska, Polska, Rakouska a dalších států. „Kvalita studentů je vysoká,“ potvrzuje umělecký ředitel LHAK, dirigent Tomáš Netopil, a doplňuje: „Kromě práce s lektorem studenty akademie čekají interaktivní programy, či osobní poradenství ohledně svého profesního rozvoje i práce s trémou.“ Akademie ale nabízí ještě jednu možnost – volná místa pro uchazeče, kteří dostanou příležitost se kurzů účastnit alespoň pasivní formou. „Pokud se někdo z mladých talentů, ale i pedagogů či hudebníků bude chtít takto účastnit, umožníme mu přihlížet naší výuce. Už jen přítomnost u výuky a kontakt s předními českými umělci mu jistě poskytne zajímavé podněty pro další práci a rozvoj,“ informuje Tomáš Netopil.

Letošní novinkou bude udělení tří ocenění vybraným studentům v závěru LHAK – Cena LHAK & Města Kroměříž, Cena Akademie klasické hudby a Cena Zlínského kraje. Partnerem Letní hudební akademie v Kroměříži je Akademie klasické hudby. O prvním ročníku akademie jsme psali zde

Foto: archiv LHAK

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky