KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

20. ročník Festivalu Špilberk nabídne operu, lehkou múzu, klezmer, dva kinokoncerty i filmovou hudbu english

Už po dvacáté se letos uskuteční Festival Špilberk, proběhne od 14. do 22. srpna. Řadu koncertů zahájí jedenadvacetiletá sopranistka Patricia Janečková, absolutní vítězka soutěže Talentmania, která si připravila árie z oper a operet, například od Hectora Berlioze, Franze Lehára, Jacquese Offenbacha nebo od Antonína Dvořáka. „Pod taktovkou Risto Joosta ji doprovodí náš orchestr. O pár dní později program zopakujeme na velkém open air koncertu v Berlíně,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Dále na festivalu zahrají The Klezmatics, světová legenda klezmeru. „Můžeme se těšit na vynikající koncert, kapela totiž získala v roce 2006 ocenění Grammy,“ zdůraznil dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. V názvu skupiny, která vznikla v roce 1986, se skrývá narážka na tehdy známou punkovou kapelu Plasmatics„A něco z punkově neortodoxního přístupu v sobě tvorba The Klezmatics zcela jistě má. Ostatně řada jejich písní má politický podtext, mnohé varují před nebezpečím zneužívání náboženství k šíření nenávisti, jiné se týkají například homosexuality nebo pocitů navozených marihuanou. Jejich poslední studiové album z roku 2016 Apikorism/Heretics je věnováno všem heretikům, zpochybňovačům velkých pravd,“ řekl muzikolog Matěj Kratochvíl.

Třetí koncert připomene režiséra Miloše Formana. Zazní hudba z jeho filmů Valmont, Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Ragtime, Amadeus, Muž na Měsíci, Přelet nad kukaččím hnízdemVlasy. Skladby v podání Českého národního symfonického orchestru doprovodí filmové projekce. Sólistkou večera bude sopranistka Jana Sibera a vokalisty budou Alžbeta Stanková, Michaela Glagoličová, Tereza Hálová, Viktor DykDavid Holý.

Závěrečný večer patří čtveřici Janoska Ensemble a jejich „Janoska style“, který je postavený na mistrovské hře s improvizací a prvky jazzu nebo latiny. „Jejich zvuk v kombinaci s naprostou virtuositou je unikátní. Nápadité aranže přinášejí velmi inovativní a osvěžující přístup ke koncertování,“ okomentoval Janoska style například violoncellista Mischa Maisky. Formace slovenských hudebníků, která je trvale usazena ve Vídni, zahraje za doprovodu Filharmonie Brno.

„Kromě čtyř koncertů jsou již tradičně připraveny i dva kinokoncerty z velkých světových koncertních scén. První z nich mimo jiné se sopranistkou Aidou Garifullinou nebo klavíristou Daniilem Trifonovem ze Zakázaného města v Pekingu, druhý s Jonasem Kaufmannem z berlínské Waldbühne,“ doplňuje organizátor festivalu, Filharmonie Brno.

Foto: Festival Špilberk

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky