KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Londýnský festival BBC Proms otvírají Janáček, Dvořák a Smetana english

Od pátku 19. července do poloviny září trvá v britské metropoli festival BBC Proms. Jeho první dva večery dávají letos významný prostor české hudbě. Ten úvodní obsahuje skladbu objednanou jako premiéru, má název Long Is the Journey – Short Is the Memory, autorem je Zosha Di Castri a dílo reflektuje padesáté výročí prvního letu lidí na Měsíc. Pak už následuje Dvořákův Zlatý kolovrat a Janáčkova Glagolská mše. Druhý večer patří Dvořákovu Houslovému koncertu a Smetanově Mé vlasti.

V pátek účinkuje v Royal Albert Hall Symfonický orchestr BBC se svým sborem, dirigentkou je osmatřicetiletá Američanka Karina Canellakis a pěveckými sólisty jsou Asmik Grigorian, Jennifer Johnston, Ladislav ElgrJan Martiník. O den později je sólistou Joshua BellBamberské symfoniky řídí jejich český šéfdirigent Jakub Hrůša.

Dramaturgie festivalu je kombinací přístupné klasiky, samozřejmě v nejvyšší interpretační kvalitě, méně známých věcí i nové hudby. S postupem let čím dál víc prostoru dostávají zahraniční umělci, čím dál víc je žánrů a také doprovodných zábavnějších projektů a multimediálních programů směřující k rodinám s dětmi. BBC Proms se odehrávají v sále, v Hyde Parku i na webu.

Přehlídku uzavře 14. září kultovní večer tradičně zvaný Last Night of the Proms, spojený se zažitými rituály. Tradice a současnost. Dvě ingredience se zde mísí často, starobylé a konzervativní se propojuje s moderním a třeba i výstředním. Last Night, to je party, rituál, milovaná událost, show, národní manifestace… a také koncert. Lidé tam v nejrůznějších oblečcích a čepičkách křepčí, skandují, tleskají, mávají vlajkami, balonky a transparenty, hvízdají, vytrubují i dojatě společně zpívají… Mezi hlavními programy letošního ročníku jde o koncert s pořadovým číslem 75. Účinkovat bude americká sopranistka Jamie Barton, sbory BBC Singers a BBC Symphony Chorus, Symfonický orchestr BBC a jeho šéfdirigent Sakari Oramo, který v roce 2012 vystřídal Jiřího Bělohlávka.

Festival vážné hudby BBC Proms – dříve Promenádní koncerty, zkráceně Proms – zahájil dirigent Henry Wood v roce 1895. Už další rok i na nich mimochodem zazněla hudba Antonína Dvořáka. Rozhlas je přítomen od dvacátých let, televize od let poválečných. BBC Radio 3 jako vždy přenáší všech 75 koncertů.

Jedinečná událost, jedinečná značka. Nejznámější britský hudební festival, o který publikum projevuje obrovský zájem. Zažít koncert na Proms je v obrovité kruhové síni Royal Albert Hall výjimečný pocit. Venku stojí přenosové vozy a obytné karavany BBC – a na jednom místě je tabulka s upozorněním, odkud lze stát frontu k večerní pokladně, kde se za pár liber dá sehnat na ten den lístek k stání.

Do sálu by se vešlo až deset tisíc lidí, ale na koncerty pouštějí platících diváků „jen“ kolem šesti tisíc. Prostor k stání je v přízemí uprostřed sálu, kde může být až tisícovka lidí. Může se tam stát a nebo sedět či ležet. A na koncerty lze v podstatě přijít, jak jste. Jiří Bělohlávek označil BBC Proms za „největší a nejdemokratičtější festival na světě“.

Foto: BBC Proms

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky