KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Věčná naděje ve stopách terezínských autorů Kleina a Haase english

Druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu Věčná naděje přiblíží tvorbu skladatelů spjatých s kontextem středoevropské hudební kultury v interpretaci předních domácích i zahraničních umělců. Páteří projektu Nadačního fondu Věčná naděje budou opět terezínští skladatelé a hudba Gustava Mahlera. 

Koncerty se konají v Praze a v Terezíně od 18. do 25. srpna a uvedou je přednášky. Pořadatelé akcentují letos jubilující autory – Pavla Haase (1899–1944) a především Gideona Kleina (1919–1945), jejichž skladby budou znít na více koncertech. Ve spolupráci s Institutem terezínských skladatelů je pak ve dnech 19. – 22. srpna naplánováno Mezinárodní setkání mládeže v Terezíně, během něhož se uskuteční tematické přednášky a workshopy, studentská konference a umělecká vystoupení.

Na festivalu se objeví klavírista Ivo Kahánek, Smyčcové trio Virtuosi Brunenses, sólisté Baletu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, filmový režisér, scenárista a zpěvák Selcuk Cara, sopranistka Irena Troupová s klavíristou Janem Duškem, Bennewitzovo kvartetoMartinů Voices se sbormistrem Lukášem Vasilkem. Monumentální závěr, či spíše epilog, který je ovšem naplánován až na květen příštího roku, bude patřit Mahlerově „Symfonii tisíců“ – přijede Gustav Mahler Jugendorchester s dirigentem Danielem Hardingem.

První koncert, v neděli 18. srpna, je věnován nejvyzrálejším kompozicím Gideona Kleina. Jeho Klavírní sonátu zahraje Ivo Kahánek. Druhá část večera bude ve znamení tance – má patřit představení sólistů Baletu Divadla Josefa Kajetána tyla v Plzni, kteří vytvořili choreografii na Kleinovo Smyčcové trio pro housle, violu a violoncello. To zahrají členové orchestru a tria Virtuosi Brunenses Karel Mitáš – housle, Lukáš Cybulski – viola a Katarína Madariová – violoncello. Koncert se koná v sále Pražské konzervatoře.

Druhý den představí filmový režisér, scenárista a zpěvák Selcuk Cara unikátní studentský projekt Bílá růže (Weisse Rose). Půjde o koláž sestavenou ze stejnojmenné operní jednoaktovky německého skladatele Udo Zimmermanna s použitím hudby izraelské autorky Chayi Czernowin.

V úterý na půdě Magdeburských kasáren v Terezíně dojde k představení kabaretu Smějte se s námi, které pojednává o kulturním životě lidí v autentickém prostředí terezínského ghetta. Ve středu v terezínském Kulturním domě znovu zazní program prvního koncertu.

22. srpna vystoupí v Praze sopranistka Irena Troupová a klavírista Jan Dušek s programem sestaveným z děl Viktora Ullmanna, Rudolfa Karla, Pavla Haase, Erwina SchulhoffaHanse Winterberga. Tvorba autorů meziválečného období je zpěvaččiným ústředním zájmem a se svým klavírním partnerem Janem Duškem vydali 2CD s kompletní dochovanou písňovou tvorbou pro soprán a klavír Viktora Ullmanna.

Na pátek 23. srpna je naplánován v Sukově síni Rudolfina koncert mezinárodně vysoce hodnoceného a vyhledávaného Bennewitzova kvarteta s programem složeným ze skladeb Erwina Schulhoffa, Gideona Kleina, Viktora Ullmanna a Antonína Dvořáka. Toho umělci zvolili, protože byl inspiračním zdrojem pro celou meziválečnou generaci skladatelů. Kvarteto tvoří houslisté Jakub FišerŠtěpán Ježek, violista Jiří Pinkas a violoncellista Štěpán Doležal.

Závěrečný koncert festivalu se odehraje v neděli 25. srpna v kostele svatých Šimona a Judy v Praze. Ve skladbách Gideona Kleina, Bohuslava Martinů, Hanse Krásy, Gustava Mahlera a Erica Whitacra ukáže své umění vynikající soubor Martinů Voices se svým sbormistrem Lukášem Vasilkem. Jakýmsi dovětkem letošního ročníku Věčné naděje bude pak provedení Osmé symfonie Gustava Mahlera. Nastuduje ji Gustav Mahler Jugendorchester s dirigentem Danielem Hardingem 14. května 2020 ve Státní opeře. Sólisté a sbory jsou ještě v jednání.

Foto: Nadační fond Věčná naděje

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky