KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rozhlasoví symfonikové 2019/2020: nové koncertní řady english

„Cílem není zvát do sezóny kvůli jménům mainstreramové sólisty, ale hledat sólisty zapálené pro hudbu.“

„Premiérou komponovanou pro SOČR je dílo Ondřeje Štochla pro klarinet a orchestr. Českými premiérami budou Polednice od Ondřeje Adámka a Dark Dreams od Georga Friedricha Haase.“

„Na festivalu Dvořákova Praha se bude SOČR podílet na koncertním provedení Dvořákovy opery Král a uhlíř.“ 

Pro značný zájem publika přesunou rozhlasoví symfonikové v příští sezóně své komorní koncerty po několika letech ze Studia S v budově Českého rozhlasu do Anežského kláštera. Nahrávací studio nevyhovuje pro pořádání veřejných koncertů nejen kapacitně, protože se tam vejde jen necelá stovka lidí, ale vlastně ani akusticky. Novinkou bude také prémiová koncertní řada s hvězdnými sólisty, v níž je umístěn zahajovací koncert a později pak postupně tři opakování hlavních pondělních programů.

Sezónu otevře Symfonický orchestr Českého rozhlasu 27. září s šéfdirigentem Alexandrem Liebreichem  Osmou symfonií Antonína Dvořáka, Ouverturou pro smyčce od Witolda LutoslawskéhoŠostakovičovým 1. houslovým koncertem, jehož sólistou bude rezidenční umělec SOČR Sergej Chačatrjan, vítěz Sibeliovy houslové soutěže v roce 2000 a Soutěže královny Alžběty v Bruselu o pět let později. Hned 1. října pak hostuje pražské rozhlasové těleso se stejným programem v sále Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích. Alexander Liebreich je tam až do konce současné sezóny šéfdirigentem – v této pozici a předtím jako častý host spolupracoval s tamním souborem šestnáct let. „Ouverturu věnoval Witold Lutoslawski v padesátých letech našemu pražskému rozhlasovému orchestru a tehdejšímu programovému řediteli Mirko Očadlíkovi. Pokud vůbec máme do Polska vézt Lutoslawského, pak považuji za zajímavé jet tam právě s tímto dílem,“ říká dramaturg orchestru Josef Třeštík

Abonentní řada R, koncerty v Rudolfinu, zůstává nejrozsáhlejší. Nabídne dvanáct programů. Maďarský sólista István Várdai v ní zahraje Elgarův Violoncellový koncert, od jehož premiéry uplyne právě sto let. Používá nástroj, na který hrávala Jacqueline du Pré, proslulá interpretka právě tohoto díla. Dalším ze sólistů bude v Rudolfinu francouzský pianista Jean-Efflam Bavouzet a v jeho podání to bude Ravelův Klavírní koncert. Mají-li mít prostor méně známá díla, pak je to určitě Klavírní koncert Vítězslavy Kaprálové, který připraví Marek Kozák s dirigentem Robertem Jindrou. Premiérou komponovanou pro SOČR je dílo Ondřeje Štochla pro klarinet a orchestr. Českými premiérami budou Polednice od Ondřeje Adámka a Dark Dreams od Georga Friedricha Haase.

Josef Třeštík vyzdvihuje v sezóně vedle šéfdirigentových také ty programy, které řídí hlavní hostující dirigent tělesa Marek Šedivý. Je mezi nimi i Lisztova Faustovská symfonie.  Čekat lze dále  Houslový koncert Památce anděla od Albana Berga se sólistkou Leilou Josefowicz nebo Straussovy Čtyři poslední písně s Evou Hornyákovou. Koncertní řada N – Nové horizonty přinese zpracování skladeb jazzového kontrabasisty a skladatele Avishaie Cohena a pak RavelovuStravinského hudbu k baletům, novým způsobem ztvárněným filmovými prostředky. Dramaturgie se soustřeďuje na klasiku konfrontovanou s moderní živou hudbou. A cílem není zvát do sezóny kvůli jménům „mainstreramové sólisty, objíždějící svět“, ale hledat „sólisty zapálené pro hudbu“.

V Anežském klášteře v řadě K se představí bratři Márton a Bence Bubregové, hráči na saxofon a na klarinet, absolutní vítězové mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga z roku 2018, dále houslistka Martina Bačová nebo někteří hráči orchestru jako sólisté.

   

Na podzimním mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Praha se bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu podílet na koncertním provedení Dvořákovy opery Král a uhlíř.

Novinkou je založení Orchestrální akademie SOČR. Má rozšířit příležitosti pro novou generaci hudebníků, ale zároveň poskytnout členům orchestru kontakt s děním v akademickém hudebním světě.    

Orchestr si také nově ustavil Čestnou radu. Jejími členy jsou skladatel Georg Friedrich Haas, herec, zpěvák a režisér Ondřej Havelka, tanečník a choreograf Ivan Liška, operní režisér David Radok a skladatel Miroslav Srnka. Od této rady si SOČR slibuje reflexe a inspirace.

Normou zůstávají přímé přenosy koncertů SOČR na kulturní stanici Vltava a vysílání jejich záznamů na stanici Český rozhlas D-dur nabízející 24 hodin denně klasickou hudbu.

Foto: Archiv SOČR

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky