KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jakub Klecker je od září novým šéfdirigentem olomoucké filharmonie english

„Důvodem pro oslovení Jakuba Kleckera byla zejména skutečnost, že beze zbytku naplňuje požadavky, které jsme od začátku na budoucího šéfdirigenta kladli.“

„Napříč celým orchestrem je mnoho vynikajících instrumentalistů, kteří své hráčské kvality zúročují nejen uvnitř tělesa, ale také jako sólisté.“

„Petra Vronský orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality a stále pomáhá překonat současné nelehké období.“

Bez šéfdirigenta je po celou aktuálně probíhající sezonu orchestr Moravské filharmonie Olomouc. To se ale mění od sezony 2019/20 – novým šéfdirigentem tělesa se stává Jakub Klecker, dosavadní hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslez­ského a také umělecký ředitel dětského a mládežnického sboru Kantiléna. Ve funkci vystřídá dlouholetého šéfdirigenta Petra Vronského. Veřejnosti se jeho nástupce představí na zahajovacím koncertě 74. sezony 26. září 2019 v Redutě, tedy v domácím sále orchestru. Už brzy ale Jakuba Kleckera můžeme vidět na nadcházející premiéře v Ostravě, kde připravil Juiliettu Bohuslava Martinů. Premiéra je příští čtvrtek 11. dubna. Jakuba Kleckera vystřídá v červnu 2020 na postu hudebního ředitele souboru opery Národního divadla moravskoslezského Marek Šedivý.

„Petr Vronský stále pomáhá překonat toto nelehké období Moravské filharmonie Olomouc. Velmi mě těší, že se nám podařilo obsadit post šéfdirigenta osobností, která zároveň patří mezi nejžádanější české dirigenty mladší generace. Důvodem pro oslovení Jakuba Kleckera byla zejména skutečnost, že beze zbytku naplňuje požadavky, které jsme od začátku na budoucího šéfdirigenta kladli,“ vysvětluje ředitel orchestru Jonáš Harman. „Pan Klecker je dirigent z českého prostředí, orchestr Moravské filharmonie i olomoucké publikum zná a má už zkušenosti s vedoucí uměleckou pozicí z ostravské či brněnské opery. Pevně věřím, že všechny tyto své předpoklady spojené i s dalšími zkušenostmi, jako je například vedení pěveckého sboru či znalost způsobu práce při nastudování velkých vokálně-instrumentálních děl, zúročí a pomůže orchestr posunout na pomyslné laťce umělecké, interpretační a profesionální úrovně opět o něco výše.“

Jakub Klecker přichází do Olomouce po čtyřletém angažmá v opeře Národního divadla moravskoslezského, kde působí na pozici hudebního ředitele opery. Absolvent brněnské konzervatoře u Aleše Podařila a pražské HAMU u Jiřího BělohlávkaTomáše Koutníka je mimo jiné dlouholetým sbormistrem pěveckého sboru dětí a mládeže Kantiléna a stálým dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Během své dosavadní umělecké kariéry hostoval u většiny profesionálních symfonických orchestrů v ČR i na Slovensku, s divadelními soubory v Brně, Ostravě, Praze i jinde pak nastudoval více než 20 operních titulů.

„Jsem velmi rád, že nabídka od Moravské filharmonie Olomouc přichází ve chvíli, kdy bych chtěl své dosavadní dirigentské operní zkušenosti významnějším způsobem rozšířit o oblast symfonickou. Spolupráce s Moravskou filharmonií byla v minulosti vždy velmi tvůrčí a přátelská. Napříč celým orchestrem je mnoho vynikajících instrumentalistů, kteří své hráčské kvality zúročují nejen uvnitř tělesa, ale také jako sólisté. Rád bych umělecky navázal na dlouholetou šéfdirigentskou éru pana dirigenta Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality,“ doplnil nastupující šéfdirigent Jakub Klecker.

Návštěvníci a posluchači Moravské filharmonie Olomouc se od následující sezony budou s novým šéfdirigentem setkávat napříč prakticky celou koncertní nabídkou a činností MFO. „Důležitým přínosem pana dirigenta Kleckera, resp. funkce šéfdirigenta jako takové, je zejména průběžná a pravidelná spolupráce s orchestrem, ale i jeho účast na konkurzech na volná místa v orchestru a podílení se na programové nabídce. Tato umělecká supervize je rolí, kterou žádný z hostujících dirigentů nemůže naplnit, neboť období několika dnů práce s orchestrem je příliš krátká na to, aby tito dirigenti mohli orchestr formovat z dlouhodobého hlediska,“ přidává dramaturgyně Ivana Kalina Tabak.

Inaugurační koncert nového šéfdirigenta a zároveň zahajovací koncert sezony 2019/20 je naplánovaný na čtvrtek 26. září od 19 hodin v Redutě s reprízou hned druhý den tamtéž. Jako stále ještě úřadující hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského ale Jakub Klecker připravil blížící se uvedení opery Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů. Slavnostní premiéra se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Opera zazní vůbec poprvé v historii Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a stane se navíc inscenací, kterou divadlo oslaví nadcházející dvojité jubileum Bohuslava Martinů (1890–1959).

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény a za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.

Dirigenta Jakuba Kleckera vystřídá v červnu 2020 na postu hudebního ředitele souboru opery Národního divadla moravskoslezského dvaatřicetiletý umělec Marek Šedivý, momentálně hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu, v letech 2016 až 2018 šéfdirigent Slezského divadla Opava. V Ostravě se už představil nastudováním opery Bouře Zdeňka Fibicha, v příští sezóně nastuduje Maškarní ples Giuseppa Verdiho. Zároveň se už bude podílet na přípravě dalších operních sezón. Jakub Klecker ve své poslední ostravské sezóně uvede hned na jejím začátku novou inscenaci Dvořákovy Rusalky. Působí tam od roku 2015, spolupráce s tímto divadlem začala však už o pět let dříve dirigováním dvou jednoaktovek – Janáčkovy Šárky a Ariadny Bohuslava Martinů. Následující roky nastudoval Stravinského operu Život prostopášníka, Tři přání Bohuslava Martinů, Smetanovy opery Braniboři v Čechách a Tajemství, Mozartovu operu La clemenza di Tito, Verdiho Otella nebo Šostakovičovu Lady Macbeth Mcenského újezdu. V Národním divadle v Brně, kde byl nějakou dobu šéfdirigentem, nadále jako stálý dirigent operního souboru řídí představení Prodané nevěsty a operety Polská krev. Je tam podepsán také pod inscenacemi Her o Marii od Bohuslava Martinů, Pucciniho Tosky, Smetanovy Hubičky, Dvořákova Čerta a Káči nebo Mozartovy Cosi fan tutte. Nedávno měl Jakub Klecker debut se Slovenskou filharmonií.

Foto: Marek Olbrzymek, Radek Babicka, ND MS, Ester Havlová

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky