KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Adam Plachetka a Alinde Quintet připomínají A. Dvořáka english

Dnes po poledni uplynulo 117 let od úmrtí Antonína Dvořáka. Dechový soubor Alinde Quintet proto jako vzpomínku zveřejnil na svém facebookovém profilu a na YouTube kanálu nový videoklip jedné z Dvořákových Biblických písní. Jako host na něm vystupuje basbarytonista Adam Plachetka. Společně natočili v pořadí 6. píseň „Slyš, ó Bože, volání mé“ z tohoto oblíbeného Dvořákova cyklu, v ojedinělé úpravě pro dechové kvinteto, kterou připravil člen souboru, hornista Kryštof Koska.

Alinde Quintet vnímá klip nejen jako připomínku úmrtí jednoho z našich největších skladatelů, ale také jako poselství naděje. Prvním záměrem bylo dopravit k lidem myšlenku, že celá situace, ve které se současná česká kultura nachází, se nějakým způsobem zlepší.

„Tento videoklip je pro nás proto jakousi modlitbou za naši kulturu. Pevně věříme, že budeme moci zase hrát pro naše posluchače“, říká zástupce souboru Alinde Quintet, klarinetista David Šimeček a dodává, že v současné situaci potřebuje někdy asi každý duchovní podporu a vzpruhu. „Všichni si asi přejeme, aby se brzy vrátil svět, který známe, a doufáme, abych parafrázoval text písně, že někdo naše volání vyslyší“, dodává Adam Plachetka.

Projekt vznikl teď v dubnu 2021 za podpory České filharmonie, Akademické farnosti PrahaHudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. Soubor Alinde Quintet vznikl v roce 2019. Tvoří ho přední instrumentalisté mladé generace a laureáti mnoha mezinárodních soutěží. I když je soubor na poli vážné hudby teprve krátkou dobu, stihl už získat 1. cenu na mezinárodní soutěži Bucharest International Music Competition. Jeho současnými členy jsou flétnistka Anna Talácková, hobojistka Barbora Trnčíková, klarinetista David Šimeček, fagotista Petr Sedlák a hornista Kryštof Koska. Repertoár souboru tvoří díla českých i světových skladatelů.

Antonín Dvořák zemřel v neděli 1. května 1904 krátce po poledni v kruhu rodiny ve svém pražském bytě v Žitné ulici. Zpráva o jeho smrti se brzy dostala mezi nejbliší přátele a příbuzné, takže se už během odpoledne mnozí přišli se skladatelem rozloučit, mimo jiné ředitel Národního divadla František Adolf Šubert, sopranistka Růžena Maturová, hudební kritik Václav Juda Novotný, švagr Václav Kounic, hudební nakladatel Mojmír Urbánek, ředitel pražské konzervatoře Karel Knittl a další. Sochař Josef Mařatka, který bydlel ve stejném domě jako Dvořákovi, sňal skladateli posmrtnou masku a vytvořil také odlitek jeho pravé ruky. Při večerním představení v Národním divadle už byly na budově vyvěšeny černé prapory. Pohřeb se pak konal 5. května a byl celopražskou událostí. O dva dny později jeho památku ještě připomněli sólisté, orchestr a sbor Národního divadla během smuteční mše v Týnském chrámě, na které provedli Mozartovo Requiem. Místem posledního odpočinku Antonína Dvořáka je rodinná hrobka na Vyšehradě.

Foto: Alinde Quintet, internetové stránky www.antonin-dvorak.cz

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky