KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Robert Jindra povede košickou filharmonii english

Robert Jindra se stává novým šéfdirigentem Státní filharmonie Košice – naznačil to ostatně už v našem únorovém RozhovoruPlus. Do funkce nastoupí od 53. koncertní sezóny 2021/2022. Po třinácti letech vystřídá na tomto postu Zbyňka Müllera. Stane se tak během srpna, vedení orchestru však zdůrazňuje, že změna bude ve znamení kontinuity a že nový šéf naváže na předešlé sezóny. Zbyněk Müller navíc úplně neodejde, zůstane hlavním hostujícím dirigentem. 

O změně šéfdirigenta začal druhý nejstarší slovenský orchestr uvažovat v roce 2019. Jak potvrdila jeho ředitelka Lucia Potokárová, diskuse prý vznikla přirozeně: „Zbyněk Müller vedie orchester od začiatku svojho pôsobenia v roku 2008 vysoko profesionálne. Vždy využíva skúšky orchestra na maximum a vytrvalo sa snaží o čo najprecíznejšiu interpretáciu. Jeho systematická, dlhodobá práca sa počas uplynulých 13 sezón odzrkadlila na zvyšovaní umeleckej úrovne, ako aj na stabilite a vyrovnaných výkonoch orchestra na domácich aj zahraničných pódiách.” A dodala, že působení Zdeňka Müllera na postu šéfdirigenta po třináct sezón je v celosvětovém měřítku výjimečné a odráží kvalitu spolupráce s orchestrem. 

Dlouholetou spolupráci oceňuje i sám Zbyněk Müller: „Vedle spousty cenných dirigentských zkušeností a pocitu, že jsem dozrál, si odnáším dojem určité naplněnosti toho poslání. Že to celé mělo smysl. Přece jen – třináct let je docela kus života a je pro mne velmi uspokojující, že zrovna s tímto kusem stráveným v pozici šéfdirigenta v Košicích mohu být navýsost spokojený.”

A pro Roberta Jindru nejsou Košice krokem do neznáma a pochvaluje si svou dosavadní spolupráci s tamním orchestrem: „Musím říci, že z mé strany jsem ihned pocítil úžasnou energii a souznění se zdejším orchestrem. Takzvaně přeskočila jiskra. Během našich společných projektů byla pokaždé přátelská, kreativní a tvůrčí atmosféra. Když mezi hráči a dirigentem vznikne opravdu dobrý vztah, vzájemný respekt a symbióza, je to podle mého základ úspěšné a oboustranně prospěšné spolupráce. A já to tak u košické filharmonie cítím.” A v únorovém RozhovoruPlus pro náš portál se vyznal, že „Košická filharmonie je orchestr, kam se vždy velmi rád vracím. Košice jako takové jsou krásné město s jakoby „lázeňskou“ atmosférou. A vlastně to byl myslím první orchestr, kde bylo vyslyšeno mé přání „zbavit“ se přídomku Robert Jindra = operní dirigent. Velkou roli v tom sehrála nynější ředitelka Košické filharmonie Lucie Potokárová. Mám tam úžasný pocit takové až „rodinné“ atmosféry. S paní ředitelkou jsme nyní v intenzivním jednání o naší společné spolupráci do budoucna. Velmi se z toho těším!“

Zbyněk Müller se s postem šéfdirigenta SfK rozloučí koncertem 24. června, na kterém uvede cyklus symfonických básní „Má vlast“ Bedřicha Smetany. Inaugurační koncert Roberta Jindry je plánovaný na 7. října letošního roku v rámci zahájení 53. sezóny tělesa.

Státní filharmonie Košice vznikla v roce 1968 jako druhý profesionální koncertní orchestr na Slovensku. Šéfdirigentem byl Bystrík Režucha, první koncert měli v dubnu 1969. Ohlas získalo těleso během let nejen v Evropě, ale i v Americe. Roku 1994 se stalo prvním slovenským orchestrem hostujícím v USA. Na přelomu let 2014 a 2015 a pak znovu na přelomu let 2016 a 2017 mělo turné po Čínské lidové republice. Filharmonie je pořadatelem dvou festivalů – Košickej hudobnej jari a Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola – a spoluorganizátorem festivalu Ars nova. V minulosti byl šéfdirigentem v Košicích také Tomáš Koutník a v posledních letech tam byl hlavním hostujícím dirigentem Leoš Svárovský.       

Foto: archiv SfK

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky