KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražský filharmonický sbor bude zkoušet v Melantrichově ulici. V budoucnu v Invalidovně english

Pražský filharmonický sbor se po celou dobu své dlouhé historie snaží najít adekvátní prostory pro zkoušení. Vzhledem k vysokým nárokům na kapacitu sálu a akustiku se mu to až do současné doby ne vždy dařilo. Dočasné řešení na rušném místě na Senovážném náměstí bylo pro velké sborové skladby nahrazováno pronájmy větších sálů mimo centrum hlavního města. Národní památkový ústav převzal v roce 2018 k rekonstrukci budovu Invalidovny v pražském Karlíně a přitom se zavázal, že tam pro přední sbor vznikne nové zázemí. Než se sbor přestěhuje do Karlína, čeká ho ještě několikaleté působení v ulici Melantrichova na Starém Městě, kde už působil v letech 1991–1996, a sice v knihovním sále bývalého kláštera servitů při kostele Svatého Michaela Archanděla.

„Překrásný sál s původními barokními freskami a okny vedoucími do ticha vnitrobloku. Tento týden jsme podepsali nájemní smlouvu, stěhujeme se na přelomu května a června. Moc bych si přál, aby právě toto místo bylo důstojným sídlem Pražského filharmonického sboru do doby, než se sbor přestěhuje do vlastních prostor v pražské Invalidovně,“ uvádí ředitel PFS Radim Dolanský.

Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková vysvětluje, že koncertní sál přímo v barokní památce Invalidovny by znamenal nutnost bourat, a proto se po náročných debatách, kterých se zástupci PFS účastnili, přistoupilo k rozhodnutí umístit sídlo a koncertní sál do připravované přístavby. „Invalidovna by měla být obnovena a zpřístupněna v roce 2027,“ dodává.

Foto: Fb sboru, Fb MK ČR 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky