KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Hradec Králové vrací vstupné a chystá novou sezónu english

Od února vrací Filharmonie Hradec Králové částky předplatného za zrušené koncerty. Vedení orchestru informuje, že mnozí abonenti už své peníze na účtu mají. Další, nezanedbatelnou část předplatitelů však tvoří lidé, kteří nevyužívají internet ani e-mail. Těm v těchto dnech pracovníci Filharmonie postupně volají, aby jim proces vrácení peněz usnadnili. To přináší FHK nejen potřebné informace k vrácení předplatného, ale i vhled do života pravidelných návštěvníků kulturního stánku, kteří se během telefonátu občas rozhovoří i o svém osobním životě. I v této nejisté době je však v procesu příprava nové sezóny 2021/2022.

Filharmonie uvádí, že každodenní volání se tak často neobejde bez určité dávky emocí. Na otázku, jak se paní má, se pracovnici FHK například dostalo odpovědi: „Jako princezna zamčená ve věži,“ – to hlásila starší posluchačka s humorem jinak nepříliš veselou odpověď. „Jiná návštěvnice koncertů se zase během epidemie stala prababičkou, vnoučátko zatím ale viděla jen na fotkách. A podobných příběhů je více. Není výjimkou, že se pokladní dovolají svým abonentům na zahradu nebo na chalupu, jiní jsou ale doma a nikam nechodí, nebo ani nemohou. Nejsmutnějšími zprávami jsou pro pracovníky ty, které hlásí, že některý z pravidelných návštěvníků už se na žádný koncert nepodívá. Na obou stranách telefonní linky ale také zaznívají důležitá slova podpory, přání pevného zdraví a víra, že se znovu brzy opět potkáme osobně, v sále Filharmonie,“ svěřují se s telefonáty pracovníci orchestru.

Hradecká kulturní instituce v současnosti rozhodně nezahálí. Přípravy na novou sezónu jsou v plném proudu, což s optimismem potvrzuje dramaturg Filharmonie Marek Hrubecký: „Můj stůl i podlaha jsou plné lístečků s jednotlivými koncerty a skladbami, čeká mě online hovor s naším šéfdirigentem ze Švýcarska. Šéfkuchařské čepice máme, kvalitní a chutné ingredience jsme nakoupili, teď už si jen vyhrneme rukávy a připravíme takovou sezónu, na kterou se budou všichni návštěvníci a abonenti těšit!“

Z nedávných projektů orchestru stojí za povšimnutí koncert natočený Českou televizí a uvedený na programu ČT art pod názvem „Filharmonie Hradec Králové a Karel Jaromír Erben“. „Jako hlavní skladba zazněla při tomto koncertu v premiéře kantáta Záhořovo lože, dílo současného skladatele Juraje Filase. Kromě domácího orchestru vystoupil také Pražský filharmonický sbor a pěvečtí sólisté, dirigoval Leoš Svárovský,“ informuje těleso o koncertu, který je ještě ke zhlédnutí na stránkách České televize a chystáno je také uvedení na Českém rozhlase 30. dubna ve 20 hodin v programové řadě Koncert klasika. O tomto koncertu jsme psali zde.

Foto: Tereza Fabiánková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky