KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

DVD My Musical Life k dnešním devadesátinám Alfreda Brendela english

Dnes slaví významné životní jubileum světově proslulý rakousko-britský klavírista Alfred Brendel. U příležitosti jeho devadesátin přichází vydavatelství Supraphon se speciálním DVD s názvem Alfred Brendel – My Musical Life, které obsahuje přednášky a masterclass zaznamenané v letech 2019 a 2020, kdy klavírista přijal pozvání Prague Music Performance a České filharmonie do Prahy.

Alfred Brendel se ve Vídni v prosinci 2008 loučil po šedesáti letech s kariérou klavíristy. Další čas věnoval psaní hudebních esejů a poezie, přednášení a vedení mistrovských kurzů. „Jako píšícího klavíristu mě kdosi nazval ‚divokým filozofem u klavíru‛ a v Americe ze mě dokonce udělali intelektuála. Tak to dopadne, když někdo vydává knížky, nosí brýle, a nehraje Rachmaninova,“ s humorem o sobě uvedl Brendel a k tomu ještě doplnil, jak vnímá své texty: „Jde především o výsledky sebepochybování, bez nichž by se interpret neměl obejít, jako nástroje sebekritiky a jako pokusy o pomoc sobě samému.“

Skladatelé Beethoven, MozartSchubert jsou s klavíristou spjatí nejsilněji. V autobiografické přednášce Můj hudební život pak na DVD umělec dává nahlédnout do světa plného paradoxů, z něhož povstala legenda jménem Brendel. Odkrývá zde zdroje své inspirace, svého vzdělání, umění a vidění světa.

„V lednu 2021 vstupuje Alfred Brendel do svých devadesátých let – se zkušeností hodnou jeho věku, ale i s chutí stále poznávat nové věci a učit se. A také s humorem, který nezřídka obrací k sobě samému. Málokterá osobnost ovlivnila interpretaci a vnímání hudby jako právě Brendel. Jako první natočil celé Beethovenovo klavírní dílo, podařilo se mu na koncertní pódia vrátit hudbu Franze Schuberta. V posledních letech se stále častěji vracel do Prahy a z jeho přednášek a masterclass v Rudolfinu vzniklo i zmiňované DVD,“ uvádí vydavatelství s tím, že na vzniku dokumentů se podíleli režiséři Jakub KořínekJordan Dimov. O obrazovou postprodukci se postaral Jakub Mayer a v hudebních částech Alfred Brendel spolupracoval s klavíristou Janem Bartošem a s Triem Incendio.

Foto: Supraphon, Ben Ealovega, Amy T. Zielinski, Vojtěch Havlík 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky