KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V klarinetové soutěži Sava Dimitrov se prosadili Natálie Hrdová a Aleš Tvrdík english

Mezinárodní klarinetová soutěž Sava Dimitrov v bulharské Sofii se měla původně konat na jaře tohoto roku. Tak jako všechny ostatní kulturní akce byla však z důvodu pandemie koronaviru posunuta na podzim. Situace však stále neumožňovala soutěž uspořádat přímo v Sofii klasickým způsobem, a tak se organizátoři soutěže k této situaci postavili čelem a rozhodli se, že soutěž uspořádají online formou. Soutěžící byli z celého světa – od Ruska, Nového Zélandu přes značnou část Evropy po Spojené státy americké či Venezuelu. Českou republiku zastupovali dva soutěžící. V kategorii C do osmnácti let to byla Natálie Hrdová, studentka čtvrtého ročníku Pražské konzervatoře ve třídě Milana Poláka, a v kategorii E do šestadvaceti let Aleš Tvrdík, student druhého ročníku bakalářského studia na Janáčkově akademii múzických umění v Brně ve třídě Milana Poláka a Víta Spilky. Na klavír soutěžící doprovázela Jana Goliášová. Oba účastníci získali krásné ocenění – Natálie Hrdová ve své kategorii zvítězila a Aleš Tvrdík se umístil na třetím místě.

Soutěž je pojmenovaná po významném bulharském pedagogovi a zakladateli tamní klarinetové školy. Byl jím profesor Sava Dimitrov, laureát mnoha významných soutěží a respektovaný sólista. Výkony soutěžících hodnotila porota složená z předních pedagogů či sólistů z celého světa. Českou republiku reprezentovala Ludmila Peterková.

„V kategorii E, ve které jsem soutěžil, bylo potřeba projít předkolem, do kterého každý účastník musel poslat nahrávku. Když jsem se dozvěděl, že jsem byl vybrán, tak započala intenzivní příprava na následující tři soutěžní kola. Tím, že však prakticky po celou tuto dobu byly zavřené i školy, tak byla tato příprava naprosto ojedinělá,“ svěřuje se Aleš Tvrdík s tím, že příprava na soutěž prostřednictvím distančního kontaktu s vyučujícím je podstatně komplikovanější než při běžné výuce. Musel navíc natočit všechna tři soutěžní kola v průběhu pouhých dvou dní, k čemuž na klasických soutěžích obvykle nedochází. „Zde bych chtěl velmi poděkovat svým profesorům Milanu Polákovi a Vítu Spilkovi za jejich maximální úsilí a péči, byť takto na dálku. Nejobtížnější však pro mě bylo natočit soutěžní nahrávky po půl roce bez jediné zkoušky s klavírem. Nicméně díky úžasné spolupráci s Janou Goliášovou to byla radost, byť jsme oba vynaložili velké úsilí a množství energie, za což bych jí chtěl ještě jednou velmi poděkovat!“ dodává.

Natálie Hrdová ke své účasti uvádí: „Když mi organizátoři soutěže oznámili, že bude realizována online, udělalo mi to vlastně obrovskou radost. V tu chvíli jsem tušila, že bude možné se soutěže zúčastnit, i když se situace dostane do špatného stádia a nebude mi umožněno vycestovat do zahraničí. Musím říci, že je moc příjemné, když má člověk v tomto čase ‚něco‛ před sebou.“ Svého kolegu doplňuje: „Jak již zmínil Aleš, příprava probíhala pouze online, a za to patří největší díky mému panu profesoru Milanu Polákovi, který se mi opravdu intenzivně věnoval a jeho trpělivost je obdivuhodná. Samotné natáčení proběhlo v Brně na JAMU. Po dvou měsících online hodin a komunikace na dálku, byl ‚výlet‛ do Brna jednou velkou euforií. A i když si člověk zahrál do prakticky prázdného sálu, hned se mu vrátil ten krásný pocit, kdy si stoupne na podium a hraje pro posluchače. Což je celkem paradox, protože v sále byli pouze dva lidé a já. Mé díky patří nejen panu profesorovi, který mi poskytl vše potřebné k nahrávání, ale i paní Janě Goliášové, která mě skvěle doprovodila na klavír, i když jsme se navzájem vůbec neznaly. Celé natáčení jsem vnímala jako jednu krásnou akci a nemohla jsem si ho užít více. Domů jsem odjížděla naprosto ‚emočně nabitá‛, a doteď nevím, co to přesně způsobilo. Byla to výjimečná zkušenost. Budu na to vzpomínat velmi často a velmi ráda!“

Další informace o soutěži můžete nalézt zde. Videa i s výkony našich mladých talentů jsou ke zhlédnutí zde.

Foto: Fb Soutěže, Youtube, Archiv A. Tvrdíka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky