KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jakub Hrůša získal nominaci na cenu Grammy english

Jakub Hrůša byl nominován za album Bohemian Tales na americké hudební ceny Grammy. CD obsahuje houslové skladby českých autorů, Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Leoše Janáčka. Interprety jsou houslista Augustin Hadelich a Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu. Vítězové Grammy budou vyhlášeni 31. ledna 2021.

Jakub HrůšaAugustin Hadelich společně poprvé provedli Dvořákův houslový koncert v roce 2017 za doprovodu Newyorské filharmonie. New York Times Hrůšu označily za dirigenta s tryskově rychlým kariérním vzestupem a Hadelicha za jednoho z nejlepších houslistů své generace. A tentýž tandem, tentokrát za doprovodu Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, teď nahrál Dvořákův koncert pro vydavatelství Warner Classics. Dvořákův houslový koncert přitom spolu s Jakubem Hrůšou provedli s mnoha orchestry už několikrát: „Mnoho dirigentů se tomuto dílu vyhýbá, ale Jakub zná všechny detaily i záludnosti a přímo si v nich libuje,“ vysvětluje Augustin Hadelich, houslista německo-italsko-amerického původu, který už jedno ocenění Grammy získal v roce 2016.

„Naplňuje mě v poslední době trvale radostí a hrdostí, jakých prvotřídních a celosvětových úspěchů se dostává nádherné české hudbě. Dosahuje u lidí rozechvění, posluchači mají husí kůži, jsou dojatí a naplnění ryzím citem a obdivem,“ shrnuje své dojmy z nominace nahrávky na prestižní cenu Grammy Jakub Hrůša a pokračuje ve svém vyznání: „A když tyto pocity mají i odborníci, je to ještě o to pozoruhodnější. Jsem opravdu šťastný, že můžu přispívat k slávě české hudby ve světě. Miluju ji bezmezně!“

Jakub Hrůša je jedním z nejaktivnějších a nevlivnějších reprezentantů české hudební kultury a české dirigentské školy ve světě. Pravidelně hostuje u předních orchestrů v Evropě i USA. V současné době působí jako šéfdirigent Bamberských symfoniků, hlavní hostující dirigent České filharmonie a londýnského Philharmonia Orchestra. V letech 2009 až 2015 působil jako hudební ředitel a šéfdirigent orchestru PKF – Prague Philharmonia. Mezi jeho nejdůležitějších angažmá patří opakované pozvání k Vídeňským filharmonikům, Berlínským filharmonikům, do filharmonie v New Yorku, Orchestre de Paris, lipského Gewandhausu či k Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu. Pravidelně hostuje na BBC Proms a v nadcházející sezoně ho čeká debut na Salcburském festivalu. V rámci operní tvorby pravidelně hostuje na Glyndebournském operním festivalu, ve Vídeňské státní opeře, v londýnské Královské opeře, v Opéra national de Paris nebo Frankfurtské opeře a příležitostně na českých operních scénách. Za nahrávku skladeb DvořákaMartinů, ale také za DVD záznam opery Vanessa z festivalu v Glyndebourne, získal nedávno ocenění BBC Music Magazine Award. Aktivní zájem o osobnost Josefa Suka se promítl do jeho loňského působení na festivalu Dvořákova Praha i do uplynulé sezóny České filharmonie. Sukovo kompletní orchestrální dílo je nyní jeho prioritním nahrávacím projektem. Společným jmenovatelem jeho činnosti v zahraničí je vytrvalé prosazování především děl českých autorů. Za tuto činnost mu v roce 2020 udělila Akademie klasické hudby Cenu Antonína Dvořáka.

Grammy Awards je ocenění udělované americkou Národní akademií hudebního umění a věd ve Spojených státech za mimořádné úspěchy v hudebním průmyslu. Poprvé se Grammy udělovaly začátkem roku 1959. Vítězové aktuální ceny Grammy budou vyhlášeni 31. ledna 2021.

Foto: Michael Aust, Suxiao Yang

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky