KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Termín přihlášek do komorní kategorie Concertina Praga prodloužen english

Do pětapadesátého ročníku Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga, konkrétně do kategorie komorní hudba, mohou soutěžící přihlašovat své nahrávky až do konce března příštího roku. Termín odevzdání nahrávek pro sólové hráče je stanoven na 31. leden 2021. Do kategorie komorní hry, která se nově koná co dva roky, se mohou přihlásit uskupení od dua po sexteta v libovolném nástrojovém složení, avšak nutností je zastoupení maximálně jednoho klávesového nástroje.

„Jako spolupořadatelé jsme se s Českým rozhlasem dohodli na posunu termínu na 31. března. Vzhledem k tomu, že momentálně nemohou soubory zkoušet, máme za to, že dvouměsíční odklad jim poskytne dostatečný čas na přípravu soutěžních nahrávek,“ uvedl intendant Akademie klasické hudby Jan Simon.

Sólové nahrávky budou mezinárodní porotou posuzovány ve dvou kolech, komorní nahrávky pak budou jednokolové. Na konci dubna příštího roku tak budou známi čtyři a čtyři finalisté v obou kategoriích. Ti se zúčastní veřejného soutěžního klání buď v Anežském klášteře, nebo ve Dvořákově síni Rudolfina v rámci festivalu Dvořákova Praha 2021.

„Letošní premiérové koncertní finále v Rudolfinu mělo fantastickou atmosféru a jsme rádi, že na Dvořákově Praze 2021 nás čekají dokonce finále dvě. V pátek 17. září se o vítězství utkají komorní soubory v Anežském klášteře, 18. září se uskuteční finále sólových hráčů v Rudolfinu,“ doplňuje ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

Vítězové obou kategorií získají možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia na vzdělávání či nákup nového nástroje, a to díky podpoře Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů. Více o soutěži zde.

Foto: Fb Concertino Praga / Peter Ganzgluck

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky