KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

„Milujeme Vás, paní Soňo!“
Založen Nadační fond Soni Červené english

„U založení Nadačního fondu Soni Červené stáli přátelé z nadačního fondu Bohemian Heritage Fund.“

„Soňa Červená je a může být podle Pavla Smutného vzorem jak pro ženy, tak pro muže.“

„Pojďme podpořit etický rozměr toho, co Soňa Červená vytvořila. Než se člověk stane hvězdou, bolí to…“

Pěvkyně Soňa Červená dnes v den svých pětadevadesátých narozenin oznámila založení nadačního fondu, který bude podporovat mladé hudebníky a zpěváky v oboru klasiky. Nazvala ho darem české kultuře. Fond bude vyhledávat vhodné adepty, kterým nabídne finanční i profesní podporu.

„Milujeme Vás, paní Soňo!“ Shodně to dnes za všechny příznivce, obdivovatele a kolegy vyjádřili při slavnosti ve Státní opeře při narozeninových blahopřáních jak Pavel Smutný, prezident Bohemian Heritage Fund, tak publicista a editor nahrávek Jan Králík. Zazněla slova o dlouhé kariéře, o letech v exilu i o návratu a také o deskách, které zaznamenávají umění Soni Červené. Z rozhlasového archivu už jsou vydány komplety oper Figarova svatba, TitusJejí pastorkyňa, na nichž se Soňa Červená ještě před emigrací, to znamená v 50. a 60. letech, podílela. Vedle toho je její hlas zachycen v titulní roli kompletu Bizetovy Carmen, natočené v Lipsku.  

Návrat do Česka byl po třiceti letech podle Smutného těžký, ale Soně Červené se „podařilo vrátit“, adaptovala se. Její umělecká éra od té doby pokračuje novou tuzemskou kapitolou, a to ve věku, kdy jiní operní a divadelní umělci končí. „Trumf návratu. Všechno, jak má být,“ řekl Smutný. Soňa Červená je a může být podle něj vzorem jak pro ženy, tak pro muže.

U založení Nadačního fondu Soni Červené stáli přátelé z nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, který sdružuje privátní mecenáše kultury. Postarají se podle pěvkyně o administrativní zázemí a finanční chod jejího projektu tak, aby z něj veškeré prostředky mohly skutečně směřovat jen k podpoře talentovaných umělců.

„Pojďme podpořit etický rozměr toho, co Soňa Červená vytvořila,“ vyzval kulturní veřejnost a všechny další potenciální dárce Pavel Smutný. Než se člověk stane hvězdou, bolí to, řekl a iniciativu Soni Červené charakterizoval jako cestu k tomu, aby opět zářila česká pěvecká škola, aby přišli další umělci, jako jsou teď Kateřina KněžíkováAdam Plachetka.

V umělecké radě Nadačního fondu Soni Červené jsou pěvec Pavel Černoch, šéf opery Národního divadla Per Boye Hansen, publicistka Helena Havlíková, šéf opery Národního divadla Brno Jiří Heřman, dirigent Jakub Hrůša, publicista Daniel Jäger, pěvkyně Kateřina Kněžíková, dirigent Václav Luks, ředitel České filharmonie David Mareček, ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Jan Pikna a pěvec Adam Plachetka.

Foto: Petr Veber

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky