KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Iniciativa #zazivouhudbu chystá další demonstraci english

Další demonstrace #zazivouhudbu bude v září, pokud nebudou jednání kolem dotačního programu COVID-KULTURA pokračovat “rychlým a správným směrem”. První demonstrace se konala v pondělí 27. července na Staroměstském náměstí. Sešlo se na ní přes tisíc lidí a její online stream sledovalo na facebooku iniciativy dalších 32 tisíc diváků. Cílem protestů je lepší podpora 130 tisíc lidí pracujících v sektoru hudby, které existenčně zasáhla omezení spojená s koronavirem.

Iniciativa #zazivouhudbu zmobilizovala během pár dní celý hudební sektor.  Do Prahy tak před týdnem dorazili muzikanti, zástupci technických firem, zvukaři, osvětlovači, hudebníci, produkční klubů, promotéři nebo security z Ostravy, Brna, Plzně, Hradce Králové, Krnova a dalších měst. Vadí jim, že vláda omezila svobodu podnikání sto třiceti tisíc lidí z oblasti hudby, od technických profesí až k umělcům. Aktivity hudebního světa doteď běží jen na 17 %.

Zástupcům iniciativy #zazivouhudbu se také nelíbí dosavadní postoj ministra kultury: „Mrzí mě, že pan ministr kultury Lubomír Zaorálek nevyužil situace – na pódiu byl uveden jako ten ministr, který je na naší straně. Nechtěli jsme slyšet to, co si přečteme každý den v novinách. Mluvil opravdu k nám? Nebo ke svým voličům, které mezi námi nehledá? Chtěli jsme slyšet, že je opravdu na naší straně, že udělá vše pro to, aby na Ministerstvu průmyslu a obchodu inicioval změny dle našich připomínek v dotačním programu COVID-KULTURA,“ reagovala koordinátorka iniciativy Jana Heřmánková. 21. června ministr Zaorálek na debatě v Cross clubu veřejně slíbil, že do dvou týdnů bude připraven nový dotační program pro OSVČ, DPP a DPČ v pokračování tzv. pětadvacítky. Vláda teď ale odchází na prázdniny a další zasedání má mít až 17. srpna, pravděpodobně se tedy nic nestane ani do dvou měsíců od ministerského slibu. Jde přitom o pomoc lidem, kteří mají rodiny a hypotéky a pracovat nemohou vlivem státních opatření. Mnozí už dokonce změnili profesi, ale představa, že několik desítek tisíc lidí snadno najde novou práci, není reálná.

Demonstraci Za živou hudbu! aneb Nechte živou hudbu hrát! veřejně podpořili hudebníci a řečníci z oblasti celého hudebního sektoru. Na pódiu se jich během dvou hodin vystřídalo více než čtyři desítky, mezi nimi i houslista Pavel Šporcl, který svůj pohled shrnul pro KlasikuPlus.cz v nedávném příspěvku.

Foto: Čestmír Jíra, Martin Veleš

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky