KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha chystá prolog na Sychrově, opatření vlády se jí zatím nedotýkají english

Prologem už za měsíc začne festival Dvořákova Praha. V neděli 30. srpna je na programu tradiční den nazvaný Po stopách Antonína Dvořáka. Letos diváky zavede na zámek Sychrov na Turnovsku, kam Dvořák opakovaně jezdil a kde komponoval. Průvodcem bude i tentokrát festivalový muzikolog a znalec Dvořákova díla David Beveridge. Součástí akce budou i dva odpolední koncerty v zámecké kapli a galerii. Jubilejní 20. ročník Dvořákovy Prahy pak začne 4. září zahajovacím koncertem, na kterém vystoupí Česká filharmonie, její šéfdirigent Semjon Byčkov a jako sólista violoncellista Václav Petr. Nová opatření vlády zatím pro diváky ani pořadatele festivalu nic nemění.

Loňská procházka zavedla diváky do Plzně, na otázku, proč letos právě Sychrov, David Beveridge vysvětluje: „Žil tam snad nejbližší přítel Dvořáka Alois Göbl, tajemník a od roku 1880 patronátní komisař knížat Rohanů, kteří měli na Sychrově letní sídlo. Dvořák byl velký milovník přírody a do Českého ráje se proto během minimálně dvaceti let vypravil opakovaně. Některé vzácné stromy a rostliny ze zámeckého parku dokonce získal pro svou zahradu ve Vysoké u Příbrami a na Sychrově samozřejmě také komponoval. Mimo jiné tam vytvořil celou skicu svého houslového koncertu a napsal tam i podstatné části opery Dimitrij“. Dvořák také hrával v zámecké kapli na dodnes zachované varhany a v nedalekém Turnově také usedl ke klavíru při dvou významných koncertech. Na jednom z nich zaznělo ve světové premiéře jeho Klavírní trio g moll.

Sychrovskou vlastivědnou procházku zahájí ve dvě hodiny po poledni čtyři Dvořákovy duchovní písně s doprovodem zmíněných varhan v zámecké kapli, dílo, které tam také vzniklo a mělo premiéru. Přednesou je sopranistka Tereza Hořejšová, tenorista Sergej Kostov a varhaník Bohuslav Lédl. Pak je na programu přednáška Davida Beveridge, individuální procházka zámeckým parkem, kterým se dá dojít k bývalému zájezdnímu hostinci, kde Dvořákova rodina často bydlela. Dalším autentickým místem je dnešní zámecká restaurace, kde býval byt Aloise Göbla, i tam Dvořák pobýval. Výlet pak zakončí koncert v zámecké galerii, na kterém zazní právě Klavírní trio g moll, finále houslového koncertu a výstupy z Dimitrije. Vedle už zmíněných pěvců vystoupí Smetanovo trio, které tvoří Jitka Čechová, Jan TalichJan Páleníček, Pražský komorní sbor a klavírista Ahmad Hedar.

Novogotický zámek Sychrov, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů, je bohatě zařízen původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky. Většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Posloužil také při natáčení skoro čtyř desítek filmů, seriálů a pohádek, například Tmavomodrý svět, Nesmrtelná teta, Zlatovláska nebo část seriálu GeniusAlbertu Einsteinovi, který produkovala společnost National Geographic.  

Na zahajovacím koncertě 4. září pak zazní také ryze dvořákovský repertoár. Česká filharmonie, kterou bude řídit její šéfdirigent Semjon Byčkov, zahraje Symfonii č. 9 e moll „Z nového světa“ a v první části večera zazní slavný violoncellový koncert, který přednese koncertní mistr České filharmonie Václav Petr.

Dvořákova Praha se zároveň přizpůsobuje novým plošným opatřením vlády. Díky dispozicím využívaných sálů není ale festival nucen zasahovat do současného prodeje vstupenek. Vzhledem k tomu, že Rudolfinum lze rozdělit do dvou sektorů a technicky je možné zajistit, aby se publikum z těchto dvou sektorů při příchodu do sálu a ani později nepotkalo, kapacita koncertů s počtem 1000 míst zůstává zachována. Koncerty pořádané na jiných místech pak kapacitně odpovídají novým nařízením. Všechny aktuálně prodané vstupenky proto zůstávají v platnosti.

„Pochopitelně uděláme naprosté maximum pro to, abychom od 4. do 20. září mohli potěšit co nejvíce milovníků klasické hudby. Vycházíme z toho, že i v takové době a možná právě v takové době plné nepříjemných a obtížných změn potřebují lidé živou kulturu a hudebníci své živé publikum,“ dodává programový ředitel festivalu Jan Simon.

Foto: Petra Hajská, archiv festivalu, Fb státního zámku Sychrov, Wikipedie / marv1N (CC BY 3.0)

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky