KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zemřel houslista a violista Jan Talich english

Ve věku 74 let se uzavřel život Jana Talicha staršího (30. 10. 1945 – 16. 4. 2020), zakladatele a dlouholetého člena Talichova kvarteta, které spolu s ním po léta tvořili Petr Messiereur, Jan Kvapil a Evžen Rattay. První desetiletí usedal u pultu prvních houslí, od počátku 70. let působil v souboru jako violista a byl jeho členem do roku 2000. Od roku 1997 je primáriem kvarteta jeho syn Jan Talich mladší, který je současně šéfdirigentem Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích.

Talichovo kvarteto vzniklo na pražské konzervatoři v roce 1962. Poprvé vystoupilo veřejně téhož roku v pražském Národním muzeu. V roce 1964 měli v Roudnici nad Labem první celovečerní koncert a absolvovali první zahraniční vystoupení. Inaugurační koncert souboru nesoucího jméno dirigenta Václava Talicha, houslistova strýce, se konal v roce 1965 ve Dvořákově síni v Praze. Talichovci během let koncertovali po celém světě a natáčeli pro francouzskou firmu Calliope (Debussy, Čajkovskij, Borodin, Janáček, Smetana, Boccherini,  Haydn, Mendelssohn-Bartholdy…). Získali prestižní ceny, mimo jiné za komplety BeethovenovýchMozartových kvartetů. Natočili i díla Bély Bartóka. Kvarteto už prošlo postupnou generační obměnou, v současnosti v něm s Janem Talichem mladším hrají Roman Patočka, Radim SedmidubskýMichal Kaňka.

Poslední rozloučení s Janem Talichem st. se uskuteční 27. dubna od 11:00 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanech.

Foto: Česká filharmonie, Wikipedie (Marcus Asellus – licence CC BY-SA 4.0)

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky