KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Poselství Semjona Byčkova: Naslouchejme zvukům Přírody english

Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov vnímá současnou pandemií a boj s ní jako memento. Hrozba koronaviru je válkou, kterou lidstvu vyhlásila Příroda; jako lidé musíme naslouchat zvukům Přírody, jedině tak nalezneme v našem bytí harmonii, napsal na sociálních sítích a srovnal tento přístup s uměním. Když podle něj muzikanti tvoří hudbu, musí také neustále naslouchat zvukům, které vytvářejí oni a jejich spoluhráči.

„Budeme-li odmítat přijmout osobní a společnou odpovědnost, Příroda nám odpoví ještě razantněji. Řekne nám: vy, lidé, jste mojí součástí. Chovejte se ke mně s úctou a já vám dám blahobyt, na němž tak lpíte,“ uvedl Byčkov. Jeho výzva proto zní: „Stejně jako se nám ve vztahu s ostatními lidmi vrací to, co dáváme, funguje i vztah mezi námi a Přírodou. Tak dlouho jsme se k ní chovali otřesně, využívali toho, co nabízí, a zapomínali poděkovat. To se musí změnit.“

Podle šéfdirigenta procházíme velmi zvláštním a neznámým životním obdobím. Většina z nás najednou nemůže dělat to, co děláváme běžně. „Nám muzikantům je zapovězeno tou nejpřímější cestou sdílet lék pro duši: hudbu,“ konstatoval na adresu opatření proti šíření nemoci. V současnosti vidí paralelu s válkami, které zažily předchozí generace. 

Když před třemi desetiletími padla Berlínská zeď, naplňovala podle Byčkova lidi naděje. Nepřítel už podle jeho slov nebyl na druhé straně Zdi – dnes, stejně jako tenkrát, je uvnitř nás samých. „V tom, čemu říkáme lidská přirozenost, schopná tvořit i ničit. V týž okamžik,“ apeluje šéfdirigent České filharmonie ve svém zamyšlení.

Foto: ČF, Umberto Nicoletti

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky