KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Čestmír Stašek (21. 8. 1926 – 8. 3. 2020) english

„V letech 1948 až 2009 vedl Pražský dětský sbor.“

„Vedle umělecké činnosti byl neúnavným organizátorem sborového dění.“

„Obdržel Cenu Bedřicha Smetany, nejvyšší tuzemské sbormistrovské ocenění.“

Ve věku 93 let se druhou březnovou neděli uzavřel život sbormistra Čestmíra Staška. Za šest desítek let aktivní kariéry prošlo jeho sbory na sedm tisíc dětí. Z mnohých vyrostli profesionální hudebníci, například Kateřina Javůrková, Adam Plachetka, Anna K., Vladimír Doležal nebo Pavla Aunická. Avšak z let zpívání si odnášeli lásku k hudbě a trvalá přátelství i ti ostatní.

Čestmír Stašek založil v roce 1945 Mostecký dětský sbor, ale už o tři roky později stál u vzniku Pražského dětského sboru; ten pak vedl až do roku 2009.  Mimo jiné s ním přivážel ceny z národních a mezinárodních sborových soutěží a pořídil s ním přes šest set rozhlasových, televizních a filmových nahrávek a osm CD. V letech 1973 až 1990 působil současně jako sbormistr Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu. Vedle dětských sborů řídil i sbory dospělých. Byly to smíšený mládežnický sbor Mikrochor, který vedl po čtyři desetiletí, Smíšený sbor rodičů a přátel Pražského dětského sboruPražský dámský sborPražský dívčí sbor.

Absolvoval studium na katedře hudební výchovy Univerzity Karlovy a byl soukromým žákem několika pedagogů – zejména skladatele Otakara Jeremiáše a dirigenta Vojtěcha Bořivoje Aima. Od roku 1945 byl pedagogem na různých stupních škol, zasedal v porotách a přednášel na sbormistrovských kurzech a seminářích. Je rovněž autorem řady odborných článků, publikací a učebnic. Vedle umělecké činnosti byl Čestmír Stašek také neúnavným organizátorem sborového dění. Působil také v čele komise dětského sborového zpěvu České hudební společnosti.

Jeho zásluhy ocenilo hlavní město Praha nejvyšším možným vyznamenáním – Stříbrnou medailí. Český hudební fond mu udělil Cenu Františka Lýska a Unie českých pěveckých sborů mu předala nejvyšší sbormistrovské ocenění v České republice – Cenu Bedřicha Smetany.

Poslední rozloučení s Čestmírem Staškem se uskuteční v úterý 17. března v 10:20 hodin v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech. Přestože pozůstalí původně zamýšleli umožnit přístup na smuteční obřad veřejnosti, bude bohužel v důsledku vládou nařízených opatření proti šíření koronaviru rozloučení probíhat pouze v kruhu rodiny a nejbližších přátel, kteří budou zváni osobně členy rodiny. Pro všechny, kdo se budou chtít s Čestmírem Staškem rozloučit, je připravován vzpomínkový koncert. Datum a místo jeho konání bude teprve oznámeno.

Foto: českésbory.cz 

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky