KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vídeňská opera má dnes 150 let english

Dopoledne vypuknou oslavy jubilující Vídeňské státní opery, a to ve velkém stylu. Slavný operní dům dnes slaví 150 let a u té příležitosti nachystal matiné, podvečerní premiéru a na zítra open air koncert. Část oslav bude k vidění i na webu opery v livestreamu.

Od desíti bude hlavní scéna patřit členům orchestru státní opery, jevištnímu orchestru, sboru opery, sólistům a mladým členům Operní školy Vídeňské státní opery. Pod taktovkou francouzského dirigenta Frédéricka Chaslina zazní operní výstupy z děl Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdiho, Richarda Strausse a jiných.

V půl šesté odpoledne začne letošní první uvedení opery Richarda Strausse Die Frau ohne Schatten (Žena beze stínu), která v operním domě „na Ringu“ zazněla poprvé v říjnu roku 1919. Je označována za poslední romantickou operu skladatele a text je dílem Huga von Hofmannsthala, který se Straussem spolupracoval i na dalších jeho operách. V dnešní premiéře se objeví renomovaní světoví pěvci jako Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch nebo Nina Stemme, a to v režii Vincenta Hugueta, pod vedením mezinárodně vyhledávaného, zejména wagnerovského dirigenta, Christiana Thielemanna.

Zítra od půl deváté večer proběhne za operou na náměstí Herberta von Karajana volně přístupný slavnostní open air koncert se sólisty operního souboru, mezinárodními hosty, sborem a orchestrem v hudebním nastudování Marca Armiliata. Mezi ostatními sólisty se objeví například Camila Nylund, Roberto Alagna nebo Ferruccio Furlanetto. Zazní slavné úryvky z děl Richarda Wagnera, Ludwiga van Beethovena, Giuseppe Verdiho, Wolfganga Amadea Mozarta, Julese Masseneta, Ericha W. Korngolda, Richarda Strausse, Petra Iljiče Čajkovského, Charlese Gounoda, Jacquese F.  Halévyho, ale i našeho Antonína Dvořáka – árie o měsíčku z Rusalky v podání Valentiny Naforniţy.

Slavný operní dům otevřela v 25. května 1869 „opera všech oper“ Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta. Budova opery se stavěla mezi lety 1863 a 1869 na nově zřízené Ringstraße a zažila i nehezké časy, a to při bombardování Američany v roce 1945, kdy ji zachvátil mohutný požár, stavba byla narušena a divadlo přišlo o mnoho dekorací, kostýmů a rekvizit.

V rámci oslav jsou plánovány výstavy, vyšly jubilejní publikace, CD a DVD sety a organizátoři naplánovali i mezinárodní sympózium o historii opery. Budou se promítat dokumenty a proběhnou další doprovodné akce.

Matiné bude opera přenášet na vlastním webu a Facebooku, Žena beze stínu bude také k vidění na livestreamu, tak jako i slavnostní koncert. V červnu a září opera plánuje veřejná promítání vybraných operních a baletních představení. Diváci je budou moci zdarma zhlédnout, jako i v minulých sezonách, na padesátimetrové obrazovce umístěné na boku operní budovy. 

Foto: Schaub-Walzer, Petr Veber

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky