KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Brno otevřela adventní kalendář english

Až k autorské koledě bude gradovat nový adventní kalendář, který dnes otevřela Filharmonie Brno. Každý den bude chystat malý hudební dárek a na Zlatou neděli pak novou koledu, kterou složil tubista orchestru Petr Jirák. Ten už před rokem složil skladbu Za Brnem kometa, která získala u diváků velký ohlas. Tentokrát se nechal inspirovat moravskou lidovou písní, diváci zatím mohou hádat, která to je.

Podobný adventní kalendář připravila Filharmonie Brno už loni. Díky kladným ohlasům a nečekanému úspěchu koledy Za Brnem kometa letos kalendář vznikl znovu, ale s několika obměnami. Tou první je, že dárky nebude orchestr pomyslně rozbalovat v Besedním domě, ale na různých místech Brna. „Vydali jsme se třeba do vodojemů, bunkru, klášterní knihovny, botanické zahrady a na mnohá další místa. To proto, abychom lidem připomněli, v jak krásném městě žijeme,“ vysvětlila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Místa, kde se bude natáčet, stejně jako skladby, které zazní, si hudebníci vybrali sami. Také kameramani jsou  z řad filharmoniků. Vše dělali ve svém volném čase a samostatně. Nikdo jim nemluvil do toho, jak má video vypadat, případně co se má hrát.

Další změnou oproti loňsku je odpočítávání. Kalendář neplyne od jedničky do čtyřiadvacítky, ale přesně naopak. Začíná číslem 23 a ukazuje tak, kolik dní zbývá do Štědrého dne. Vrcholem kalendáře bude stejně jako loni zlatá neděle, kdy lidé poprvé uslyší filharmonickou koledu. „Zatímco loni jsme měli vlastní text i hudbu, letos jsem se nechal inspirovat moravskou lidovou koledou. Je vystavěná tak, že začínají jen violoncello a flétna, postupně se k nim přidávají další nástroje a úplně v závěru Kantiléna. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli, že ji pojmeme jako hádanku pro naše fanoušky. Prvního prosince a pak na bronzovou a stříbrnou neděli zveřejníme části koledy bez zpěvu a lidé mohou hádat, co to hrajeme,“ uvedl autor Petr Jirák. Zájemci mohou posílat svoje tipy až do zlaté neděle na adresu info@filharmonie-brno.cz, dva z nich získají odměnu. Ten, který odpoví správně nejrychleji, a pak ten, kdo ke svému tipu připojí nejvtipnější vánoční přání pro orchestr a posluchače. Koledu nahrál orchestr v listopadu v Janáčkově divadle pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese. Hudební video se zveřejní každý den v sedm hodin ráno na facebookovém profilu filharmonie a jejím youtube kanálu.

Foto: Jiří Jelínek, fb filharmonie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky