KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V New Yorku vzpomněli na Dvořáka i Burleigha english

„Na rohu 3. Avenue a 16. Street se shromáždil nemalý dav. Konal se tam ceremoniál pojmenování části ulice po Henry T. Burleighovi, afro-americkém skladateli a zpěvákovi, který Dvořákovi představoval afro-americké gospely.“

„Sami Američané přicházejí s projekty, které od Dvořáka pokračují dále historií české hudby.“

„Vážím si práce pedagogů, kteří cíleně navádějí studenty k české vážné hudbě jako k základu pro pochopení hudby evropské.“

Dvořákova hudba zní i přes pokračující pandemii v New Yorku silněji než jindy, a to díky zájmu muzikantů všech generací – včetně studentů prestižních hudebních škol. Američané navíc letos připomněli hudební přátelství dvou nepřehlédnutelných osobností, Antonína Dvořáka a Harryho T. Burleigha.

Pomohla tomu i náhoda, že se v dolní části Manhattanu konaly v neděli 12. září 2021, ve stejné čtvrti, kde bývala „Dvořákova“ newyorská konzervatoř, hned čtyři akce přímo i nepřímo spojené s osobností i hudbou Antonína Dvořáka. DAHADvořák American Heritage Association – uspořádala pro zájemce nejprve nedělní odpolední procházku s kulturní historičkou Majdou Kallab Whitaker po místech, kde Dvořák v New Yorku mezi lety 1892 až 1895 žil, komponoval a vyučoval a kam chodil i na pivo. Procházka skončila před kostelem St. George’s Episcopal Church, kde kdysi zpíval a hrál Harry T. Burleigh, afroamerický skladatel a barytonista, který Dvořákovi představoval afroamerické gospely.

Pak už za krásného slunečného počasí následoval, nedaleko od kostela, u sochy Antonína Dvořáka ve Stuyvesantově parku, koncert ke 180. výročí narození Mistra Dvořáka. Organizátoři a dirigent Metamorphosis Chamber Orchestra Carl C. Bettendorf vybrali záměrně líbivé melodie pro dechové nástroje, které se hodily pro rušné prostředí Manhattanu. Byla to Dvořákova Serenáda pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas.

Prezidentka DAHA Susan Lucak před koncertem připomněla ne úplně jednoduchý osud Dvořákovy sochy v New Yorku, ale také nelehký boj za uchování vzpomínky na místech, kde s rodinou převážnou část amerického pobytu skladatel žil.

Tím ale připomínky na Dvořáka neskončily. St. George’s Episcopal ChurchThe Harry T. Burleigh Society připravily hned poté další blok akcí, jen pár set metrů od parku. Na rohu 3. Avenue a 16. Street se shromáždil nemalý dav. Konal se tam ceremoniál pojmenování části 16. ulice po Henry T. Burleighovi, afroamerickém skladateli a zpěvákovi. Vrchol programu byl opět ve zmíněném kostele, kde jako hudební mistr po dobu dlouhých 52 let působil.

České centrum New York nezůstalo pozadu a k Dvořákovým kulatým narozeninám připravilo na svých webových stránkách online koncert Dvořákových „Poetických nálad“. Program, který je stále ke zhlédnutí na stránkách Czech Center New York, moderovala a provedla na klavír mladá americká pianistka Margarita Rovenskaya, čerstvá absolventka prestižní Manhattan School of Music, vítězka několika amerických i mezinárodních soutěží.

Na připomínkách hudebního, pedagogického i životního spojení Antonína Dvořáka s New Yorkem je nejcennější to, že sami Američané přicházejí s projekty, které od Dvořáka pokračují dále historií české hudby, ať už jde o skladby Janáčka, Martinů, Kaprálové, Fibicha nebo Suka. Vážím si zejména práce pedagogů na newyorských, ale i například filadelfských hudebních školách, kteří cíleně navádějí své studenty právě k české vážné hudbě jako k základu pro pochopení hudby evropské. Nesmírně důležitá a oživující je pak přítomnost českých studentů na těchto hudebních školách, ať už jde o Juilliard, Mannes, Curtis nebo Manhattan School of Music.

Miroslav Konvalina, ředitel Českého centra v New Yorku

Foto: Miroslav Konvalina, Petr Veber

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky