KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Praha svěřila kostel svatých Šimona a Judy FOKu english

Praha letos svěřila kostel svatých Šimona a Judy Symfonickému orchestru hl. m. Prahy FOK. Památkově chráněný objekt na Starém Městě tak bude i nadále sloužit ke kulturním účelům. Barokní stánek, původně klášterní, odkoupilo loni v létě hlavní město od Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratří.

„Svěření kostela do zřizovací listiny pražského FOK je úspěšným dovršením celého průběhu akvizice tohoto jedinečného objektu. Jednalo se o časově velice náročnou transakci, při níž se nám podařilo vyjednat výraznou slevu. Město tak nezískalo jen kostel, ale i jedinečnou památku v centru města, která bude plnit službu široké veřejnosti – stane se sídlem FOK, a tedy bude sloužit jako kulturní svatostánek,“ uvádí radní pro majetek Jan Chabr s tím, že si myslí, že jde o příkladný postup v péči o bývalý kostel, když to srovná například s nedalekým kostelem svatého Michaela archanděla, ze kterého se stal privatizací na čas dokonce hudební klub, ale i nevěstinec.

Hlavní město předává kostel včetně zázemí právě FOKu, protože objekt byl už i dříve v nájmu orchestru a dlouhodobě slouží jako koncertní síň pro pořádání koncertů zejména komorní hudby. Pro tyto potřeby byl také v průběhu let zrekonstruován. Původní smlouva o nájmu byla v platnosti až do konce roku 2020 za nájemné ve výši osm set tisíc korun ročně.

„Symfonický orchestr FOK si ve svěřeném kostele svatých Šimona a Judy zřídí svou novou domovskou scénu a bude zde pokračovat v pořádání koncertů i edukačních aktivit pro děti, školy i rodiny. Z nového přírůstku v majetku města mám radost i z pozice radní pro památkovou péči. Věřím, že tuto historicky cennou památku budeme prostřednictvím FOK spravovat s náležitou úctou jako dobrý hospodář ku prospěchu Pražanů i všech návštěvníků,“ sděluje radní pro oblast kultury a památkové péče Hana Třeštíková a doplňuje, že součástí březnového rozhodnutí pražských radních je i svěření movitých věcí symfonickému orchestru – konkrétně se jedná o mobiliář kostela, který hlavní město Praha odkoupilo také za necelých dvacet tři milionů korun.

Kostel sv. Šimona a Judy je součástí areálu, který dále tvoří budovy kláštera a nemocnice. Nachází se na nároží ulic U Milosrdných a Dušní, kde je i hlavní vchod. Budovy kláštera a nemocnice jsou ve vlastnictví hlavního města už delší dobu. „Za objekt kostela Praha po dohodě s původními vlastníky loni zaplatila přesně 99 999 000 korun, co bylo o 20 procent méně, než byla odhadní cena,“ uvádí portál hl. m. Prahy.

Foto: Fb orchestru, Eva Kolková, Wikipedia (VitVit – CC BY-SA 4.0)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky