KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Projekt Dělníci kultury za méně viditelné pracovníky v kultuře english

Přestože minulý rok v létě kultura nadějně pookřála, nyní už několik měsíců téměř celá tato branže stojí a vypadá to, že se jen tak nerozběhne. Tento negativní stav nezasáhl pouze herce nebo hudebníky, ale především mnoho lidí, kteří jejich vystoupení připravují a zajišťují. Jedná se například o zvukaře, osvětlovače, produkční, promotéry, hudební média, ale také o pracovníky v gastro a cateringových službách nebo v security. A právě na konkrétní jednotlivce a jejich příběhy projekt Dělníci kultury poukazuje.

Instituce uvádějí, že s nápadem představit osobnosti z kulturního zákulisí, bez kterých by nebylo ani známých tváří na pódiích, přišel Šimon Blaschko, produkční pražského klubu Rock Café. „Facebookovou stránku jsem založil už během jarního lockdownu. Původně jsem plánoval jen oprášit mou zálibu v psaní a dát dohromady různé historky z hudební branže. Jak už tomu ale bývá, člověk míní, život mění. Nestihl jsem napsat téměř nic,“ říká autor myšlenky. Když se ale na podzim vše v důsledku epidemiologických opatření opět zastavilo, oslovil iniciativu Za živou hudbu a společně začali představovat široké veřejnosti jednotlivé tváře z kulturního sektoru. Ve většině případů jde totiž o profesionály s obrovskými zkušenostmi, které jsou často nepřenositelné.

„Předpokládaný pokles obratu hudebního sektoru mezi lety 2019 a 2020 je na evropské úrovni 76 %. V České republice se toto číslo nebude moc lišit. Víme, že o práci přišla řada špičkových profesionálů – interpretů, manažerů, zvukových mistrů, lightdesignérů a dalších technických a podpůrných profesí. Krizi samozřejmě pociťují i autoři hudby a textů,“ uvádí k aktuální situaci předseda České obce hudební, která stojí za iniciativou #zazivouhudbu, Jakub Nový s tím, že aktuálně se s Českou obcí hudební účastní pracovní skupiny na Ministerstvu průmyslu a obchodu, která má přinést plán restartu kultury. „Stejně tak se účastníme kampaně #zakreativnicesko, která upozorňuje na důležitost zahrnutí kreativních odvětví do Národního plánu obnovy. ČOH tedy dělá maximum, aby se situace obrátila pro hudební sektor co nejdříve k lepšímu,“ doplňuje.

Autoři projektu se inspirovali německou iniciativou Kulturgesichter, která v zemi našich západních sousedů probíhá napříč jednotlivými spolkovými zeměmi a ukazuje tak, jak je kultura rozmanitý obor a kolika lidí se koronavirová krize dotýká. „Něco takového v České republice zatím nebylo, právě proto se obě strany daly do díla. Svorně ale dodávají, že věří v brzký návrat hudby do klubů a na festivaly – tam je totiž Dělníkům kultury nejlépe!“ uzavírají.

Foto: Pixabay, Twitter iniciativy Kulturgesichter, iniciativa #zazivouhudbu 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky