KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jubileum Vladimíra Sommera. Teď video… a až to bude možné, tak koncert english

Plánovali koncert ke stému výročí narození hudebního skladatele Vladimíra Sommera. Když zjistili, že se zatím nemůže uskutečnit, natočili vzpomínkové video. Hovoří v něm ti, kteří ho znali a kteří ho hrají. A součástí je i ukázka ze záznamu provedení Sommerovy Vokální symfonie na Pražském jaru v roce 1964.

Koncert plánovaný k dnešnímu stému výročí narození skladatele Vladimíra Sommera (28. 2. 1921 –  8. 9. 1997) pandemie překazila. „Hledali jsme jiný způsob, jak jubileum připomenout,“ vyprávějí Vojtěch JouzaAnna Jouzová Sommerová a vysvětlují: „Streamovaný koncert jsme pořádat nechtěli, zdálo se nám, že je takových koncertů už na internetu dost. Nakonec jsme oslovili několik hudebníků a hudebních teoretiků, kteří se s Vladimírem Sommerem znali, nebo se setkali jako interpreti s jeho hudbou, a natočili jsme ve spolupráci se skladatelovým synem režisérem Jakubem Sommerem krátké vzpomínkové video.“

Velkým překvapení pro ně bylo objevení vzácného záznamu provedení Sommerovy Vokální symfonie na Pražském jaru v roce 1964. Pod taktovkou Karla Ančerla účinkují Věra Soukupová, Otakar Brousek, Pražský filharmonický sborČeská filharmonie. Je zaznamenáno i děkování umělců, včetně autora. Reflexi nahrávky této skladby, kterou na LP desky předtím pořídil Václav Neumann, čtěte v rubrice NahrávkaPlus pod titulkem Sommerova Vokální symfonie. Aktuální v každé době. Autoři vzpomínkového videa použili také ukázku choreografie Pražského komorního baletu na hudbu Sommerova Prvního smyčcového kvartetu.

„Setkání při natáčení bylo plné vzpomínek na Vladimíra Sommera a jeho hudbu. Všichni jsme se shodli, že se rádi sejdeme na koncertě z jeho skladeb, hned jak to bude možné,“ shrnují Vojtěch Jouza a Anna Jouzová Sommerová, kteří za videem, poskytnutým portálu KlasikaPlus.cz, stojí.

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky