KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Josef Špaček: Festival Lípa Musica roste správným směrem english

Druhým rokem se Lípa Musica těší umělecké garanci jedné z nejvýraznějších osobností současně houslové generace, a to bezpochyby nejen v měřítku českých luhů a hájů. Josef Špaček za sebou už v loňském roce nechal výraznou stopu nejen jako svrchovaný interpret, ale také jako vynalézavý dramaturg schopný připravit atraktivní a umělecky hodnotné projekty utvářející osobitou tvář festivalu. V loňském roce to byly zejména ty, na kterých Špaček představil své zahraniční přátelé a kolegy, kteří se s úspěchem sami pohybují na výsluní světové scény. Letošní rok poznamenaný pandemií rozkvětu mezinárodního měřítka festivalu nepřeje, proto Lípa Musica obrátila pozornost na tuzemskou uměleckou scénu a pod taktovkou Josefa Špačka v září a říjnu nabídne pestrou paletu hudebních setkání s českou klasickou elitou.

„Musím říci, že Lípa Musica pro mě byla prvním festivalem, kde jsem měl tu čest mít funkci uměleckého garanta a podílet se na vytvoření programu a dramaturgie a současně i mít na starosti pozvání některých umělců,“ říká houslista Josef Špaček a dodává: „Byl to pro mě hezký pocit, že jsem mohl pozvat kohokoli a vybral jsem své přátele, ke kterým chovám jako k umělcům, ale i kamarádům z lidského hlediska velký respekt. Byla to pro mě ohromná radost s nimi společně vystoupit a myslím, že i publikum cítilo nadšení a radost, kterou jsme všichni sdíleli na podiu.“

V rámci letošního devatenáctého ročníku, který 12. září v Liberci zahájí kompletní provedení Händelova Mesiáše v podání Luksova Collegia 1704 a čtveřice sólistů – Hana Blažíková, Markéta Cukrová, Jaroslav BřezinaRoman Hoza, se Josef Špaček osobně představí hned na čtyřech koncertech. Ty navíc doplní i dva workshopy pro žáky základních uměleckých škol v České Lípě a Liberci. Špačkovo působení bude rozmanité, představí se v roli sólového a komorního hráče, ale také v premiérové roli dirigenta. 19. září se v České Lípě chopí taktovky a povede Českou studentskou filharmonii v dílech Mozarta a Beethovena.

„Nenazýval bych to úplně dirigentskými ambicemi, protože jsem především houslista, nicméně již během svých studií na Curtisově Institutu ve Philadelphii jsem měl povinné dirigování, na které jsem chodil půl roku, a myslím, že každého muzikanta, který kdy hrál v orchestru, určitě někdy napadla myšlenka, co kdybych já stál před orchestrem a připravoval program sám. Samozřejmě že i mě tato myšlenka neminula a za ty roky, které jsem strávil ve filharmonii, jsem měl trochu nutkání si to aspoň jednou vyzkoušet. Můj hudební život by nebyl úplně naplněný, kdybych alespoň jednou nepřipravil program z dirigentského stupínku… Myslím, že to bude velmi zajímavý projekt, na který se já osobně hrozně těším,“ říká ke svému dirigentskému debutu Josef Špaček.

Loni se jedním z vrcholů festivalu, a to i v širším kontextu historie přehlídky, stal koncert sexteta, které Josef Špaček sám sestavil společně se svými přáteli převážně ze zahraničí. Provedení Schönbergovy Zjasněné noci společně s elitními hráči – Feldmann, Malov, Szücs, SchwabeJamník – bylo nezapomenutelným zážitkem pro česko-německé návštěvníky výročního koncertu ke znovusjednocení Německa v příhraničním Waltersdorfu. Letos Špaček sáhl do českých vod a sestavil české festivalové septeto, s nímž 3. října v Děčíně provede Beethovenův septet a úpravu Straussových Enšpíglových šibalství.

„Oslovil jsem většinu mých kolegů z České filharmonie, kteří hrají na předních pozicích, a to zejména proto, že jsem měl v plánu využít hodně dechových nástrojů. Chtěl jsem rovněž angažovat a zahrát si opět po boku Radka Baboráka, s kterým jsme již párkrát spolupracovali, a právě Beethovenův Septet a stejně tak i Straussova Enšpíglova šibalství v úpravě, kterou budeme hrát pro kvintet, mají velmi významný hornový part. A proto jsem volil nejpovolanějšího mezi hornisty, a navíc jsem chtěl, aby Radek, který byl přede mnou garantem festivalu, zůstal v kontaktu s festivalem a opět zde vystoupil. Dále s námi bude hrát Pavel Nikl, se kterým jsem se potkal teprve nedávno, nicméně je to fenomenální violista, se kterým nesmírně rád hraji,“ doplňuje Josef Špaček.

Vyvrcholením Špačkova koncertního působení v rámci umělecké garance festivalu Lípa Musica bude sólový recitál v sále Oblastní galerie Liberec. „Program jsem vybíral v podstatě jako velmi standardní sólistický, což znamená, že samozřejmě nesmí chybět Bach a kdo jiný na podporu Bacha než Eugène Ysaÿe, který stejně jako Bach napsal šest sonát pro sólové housle. Takže v programu, kterým jsem sestavil, se bude střídat Bach s Ysaÿem a vzájemně se doplňovat a kontrastovat. Posluchači se mají nač těšit,“ upřesňuje Špaček.

Libereckým vystoupením však Špačkova kapitola na Lípě Musica nekončí, po loňském úspěchu bude opět pracovat s žáky Základní umělecké školy Česká Lípě, a to tentokrát spolu s Miroslavem Sekerou. Své edukativní působení navíc rozšíří i o workshop věnovaným talentům ZUŠ Liberec. „Byl jsem opravdu nadšen úrovní místních žákům i způsobem, jakým hudební škola v České Lípě funguje. Zapálení studentů bylo ohromné a myslím si, že jsme se vzájemně inspirovali, já jejich mladickým entuziasmem a doufám, že jsem žákům předal i nějaké své zkušenosti. Spolupráce fungovala velmi hezky a musím říci, že se opravdu těším na tento druhý počin, který nás čeká,“ říká Špaček.

A totéž lze říci i o umělecké garanci obecně. „Myslím si, že jsme si s festivalem velmi porozuměli, že jsem si dobře sedli a že koncerty, které proběhly, byly velmi úspěšné. Festival roste tím správným směrem, který jsme si vytýčili v úzkém týmu vedení festivalu, a doufám, že spolupráce, která tyto dvě sezóny probíhá, bude pokračovat a zůstaneme ve vřelém kontaktu i nadále. Za sebe rád přijedu a vždy rád festival umělecky podpořím,“ dodává Josef Špaček.

Špačkovo působení se letošní festivalovou dramaturgií povine jako červená niť, ovšem ani ostatní programová nabídka není bez zajímavosti. Lípa Musica ve spolupráci s festivalem Concentus MoraviaeSvatováclavským hudebním festivalem v rámci covidového projektu „Spojeni hudbou“ představí českou interpretační špičku a řadu nově vzniklých festivalových projektů, jako například první koncertní provedení projektu Jurkovičovy ukolébavky nebo premiérové provedení Haydnova kvartetu Sedm posledních slov Vykupitele na kříži ve verzi s ženským hlasem. Festival však zahraje i na lidovou notu spolu s Krčkovou Musicou Boehmicou nebo houslistkou, skladatelkou a zpěvačkou Ivou Bittovou. Závěr bude patřit populárním filmovým melodiím, které představí Jan KučeraKomorní filharmonií Pardubice. Lípa Musica začíná 12. září a potrvá až do 28. října.

Foto: archiv festivalu Lípa Musica, Petra Hajská, Radovan Subin

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky