KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Šéfdirigent Kučera ještě zůstane v Karlových Varech english

„Magistrát má tendence už tak podfinancovaný subjekt finančně i personálně osekat – což by bylo, jak uvedl Kučera, zcela likvidační.“

„Kučera věří, že se orchestr dočká nezbytného personálního doplnění a důstojného zázemí v podobě nového sálu.“

„Novosvětská měla v Karlových Varech evropskou kontinentální premiéru.“

Skladatel, pianista a dirigent Jan Kučera se rozhodl, že ještě jednu sezónu setrvá ve funkci šéfdirigenta Karlovarského symfonického orchestru, který vede od roku 2014. Své již oznámené rozhodnutí „předat žezlo“ přehodnotil teď poté, co těleso přišlo kvůli pandemii o polovinu koncertů sezóny. A navíc v době, kdy má podle jeho slov zřizovatel, tedy Magistrát města Karlovy Vary, tendence už tak podfinancovaný subjekt finančně i personálně osekat – což by bylo, jak uvedl, „zcela likvidační“.

Kučera je přesvědčen, že při hájení zájmů orchestru a jeho rozvoje bude instituce s šéfdirigentem v čele silnější, než by v přechodném období byla bez něj. „Všichni věříme, že se tak nestane, že orchestr, který je skvělým reprezentantem města i kraje a pilířem karlovarské kulturní scény již od roku 1835, se naopak dočká nezbytného personálního doplnění a důstojného zázemí v podobě nového sálu,“ nechal se slyšet na sociálních sítích. Sál by měl vzniknout vestavbou do historického objektu Císařských lázní, které potřebují zásadní rekonstrukci.

V důsledku vládních nařízení, týkajících se rizika šíření koronaviru, byl Karlovarský symfonický orchestr nucen předčasně ukončit 185. koncertní sezónu a zrušit všechny koncerty od března do konce června.

Po uvolnění hygienických restrikcí nyní ale pořádá open air projekty a vystupuje na kolonádních koncertech. Hrál tak na různých místech města, zejména lidem pod okny na sídlištích, ale například také pod Svatošskými skalami v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les u Lokte, nedaleko Karlových Varů. Ve čtvrtek v podvečer teď vystoupí na náměstí Milady Horákové a v pátek v areálu Rolava – ostrůvek, v sobotu odpoledne pak na Tržní kolonádě. V těchto dnech zní Vivaldiho Čtvero ročních obdobíMozartova Malá noční hudba, ale také známé skladby od Bacha, Fučíka, Strausse, Brahmse a dalších autorů, v nichž se jako sólisté střídají přední hráči orchestru.

Orchestr založil v roce 1835 skladatel, houslista a dirigent Josef Labitzký jako sezónní městské lázeňské těleso, které o čtyřicet let později Labitzkého syn August proměnil ve stálý symfonický orchestr s všestranným repertoárem. Karlovarský symfonický orchestr teď často, i pod otevřeným nebem, uvádí Dvořákovu 9. symfonii „Z Nového světa“. Má to důvod – „Novosvětská“ měla v Karlových Varech evropskou kontinentální premiéru: po uvedení v New Yorku a v Londýně zazněla právě v karlovarském Poštovním dvoře. Bylo to 20. července 1894.

Foto: Fb Karlovarského symfonického orchestru

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky