KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Cenu Anděl 2019 mají v klasice Kahánek s Hrůšou english

Cenu Anděl za rok 2019 získali v kategorii klasické hudby Ivo Kahánek, Jakub Hrůša a Bamberští symfonikové za album s Klavírním koncertem Antonína Dvořáka a 4. klavírním koncertem „Inkantace“ od Bohuslava Martinů. Spolu s nimi byla se svými alby nominována dvě smyčcová kvarteta – Bennewitz Quartet za CD Ullmann – Krása– Schulhoff – Haas a Pavel Haas Quartet za nahrávku Šostakovičových kvartetů č. 2, 7, 8. Kahánek s Hrůšou a Bamberger Symphoniker už za stejnou desku získali letos prestižní cenu Nejlepší nahrávka roku časopisu BBC Music Magazine.

Předávání výročních cen České hudební akademie se letos konalo netradičně bez slavnostního ceremoniálu. Česká televize v sobotu večer vysílala stočený pořad, který zachytil odevzdávání cen vítězům jednotlivých kategoriích na různých místech. Favoritem letošních Andělů se stal se šesti nominacemi a nakonec i se šesti soškami Vladimír Mišík. Získal cenu Anděl v kategoriích folk, rock, sólový interpret, skladba, album a videoklip. Dalšími držiteli cen jsou Beata Hlavenková, skupina Chinaski, rapper Hugo Toxxx, dvojice Nocadeň, jazzmeni Vertigo a se dvěma soškami kapela Zvíře jménem podzim. Do Síně slávy byl uveden publicista Jiří Černý.

Organizátoři využili vypuštěného plaveckého bazénu, kostela, fotbalového stadionu, letiště nebo liduprázdné O2 areny a společně se zaznamenáním unikátních hudebních vystoupení zároveň dokumentovali dobu, ve které nebylo možné realizovat v podstatě žádné akce, předávání Cen Anděl nevyjímaje.

Konkurence v podobě spolunominovaných smyčcových kvartet má podle Ivo Kahánka světové parametry a vyhrát mohl kdokoli. Ceny Anděl si sám váží zejména proto, že o ní hlasují kolegové muzikanti a hudební kritici, tedy lidé, kteří interpretům „vidí do karet úplně nejvíc“Jakub Hrůša si podle svých slov od začátku působení u Bamberských symfoniků, jejichž je šéfdirigentem, zakládá na tom, že zve nejšpičkovější české umělce. Jak řekl, projekt s Ivo Kahánkem se ve všech myslitelných ohledech stal absolutním highlightem; a tak ho těší, že to teď díky CD opakovaně vidí i poroty ocenění a fanoušci hudby vůbec, a to nejen té klasické.

Foto: Archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky