KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Stát podpoří hudbu – snad až miliardou korun english

Koronavirová pandemie fatálně zasáhla mnoho oblastí lidské činnosti. Jednou z nejhůře zasažených je oblast hudební. Desítky tisíc lidí z hudební branže přišly ze dne na den o možnost pracovat ve svém oboru, a přestože stát již v průběhu jara přistoupil k plošné kompenzaci těchto ztrát, hudební odvětví na podporu, která by mu umožnila další fungování, stále čeká. Iniciativa České obce hudební #zazivouhudbu, která jedná s vládními subjekty, nyní dospěla k zásadnímu průlomu: na ministerstvu průmyslu a obchodu vzniká dotační program, který by mohl přinést až jednu miliardu korun.

Jedná se o volné sdružení, které zastupuje zájmy 130.000 lidí z hudebního průmyslu, tedy umělce, autory, dramaturgy, promotéry, festivaly, kluby, hudební publicisty a odborné technické profese, kteří se vinou pandemie ocitli bez práce. Iniciativa se snaží celkově restartovat české hudební odvětví, a to prosazením řady krátkodobých i dlouhodobějších opatření, která by umožnila obnovení hudební činnosti i její efektivní plánování do budoucnosti.

Česká obec hudební provedla analýzu současné situace, z jejíchž výsledků vyplývá, že hudební průmysl letos zaznamená ztrátu ve výši poloviny svého ročního obratu, tedy až 10 miliard korun. Aby se propad dále neprohluboval a hudební odvětví se opět postavilo na nohy, iniciativa #zazivouhudbu se snaží prosadit například zrušení či snížení DPH na prodej hudby a vstupenek, prodloužení podpory OSVČ, úlevy na nájemném ve státních a samosprávních budovách a podobně. Jejím cílem je i vytvoření jasného plánu dalších rozvolňování podmínek pro konání kulturních akcí tak, aby bylo možné opět začít dlouhodobě plánovat další sezóny a krize se nepřenášela do následujících let.

Nyní iniciativa oznámila, že stát prostřednictvím programu Ministerstva průmyslu a obchodu podpoří nezávislou kulturu v oblasti hudby a divadla jednorázovou částkou, která by se mohla vyšplhat až k jedné miliardě korun. „Na MPO vzniká dotační program na podporu kreativně kulturního průmyslu, v jehož rámci by se mohlo jednat až o miliardu korun. Bylo nám přislíbeno, že by měl v nejbližších dnech tento program odejít na vládu. Ještě se k tomu musí vyjádřit Ministerstvo kultury, ale i tam je po jednáních přislíbena podpora,“ uvedl mluvčí České obce hudební Alexandr Smutný.

Více informací o iniciativě a jejích krocích zde.

Foto: Fb iniciativy Za živou hudbu, Pixabay

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky