KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

České stopy v cenách BBC Music Magazine english

Britský časopis BBC Music Magazine udělil dnes v jedenácti kategoriích své prestižní ceny albům klasické hudby. Osobností roku se stala americká mezzosopranistka Jamie Barton, mezi oceněnými figurují Paul McCreesh, Nicky Spence, Julius Drake, Andrey Gugnin, Elicia Silverstein, Sinfonia of London nebo Oxford Contemporary Sinfonia. Výrazné jsou tentokrát v oceněních české stopy: skladatelé Dvořák, Martinů, Janáček a Korngold, spoluúčinkující mezzosopranistka Václava Housková… A hned dvakrát uspěl dirigent Jakub Hrůša: jednou na symfonickém albu s pianistou Ivem Kahánkem, podruhé na DVD s operním projektem.

Vedle alba s Bamberskými symfoniky, na němž pod etiketou Supraphonu doprovází Ivo Kahánka v klavírních koncertech od Dvořáka a Martinů (ocenění v kategorii Concerto, psali jsme podrobněji ZDE), figuruje Hrůšovo jméno v cenách BBC Music Magazine Awards ještě u nahrávky opery Vanessa od moderního amerického klasika Samuela Barbera. Cenu „DVD Award“ získal snímek Opus Arte, pořízený v roce 2018 na operním festivalu v Glyndebourne na jihu Anglie. Hrůša tehdy řídil London Philharmonic Orchestra a sbor The Glyndebourne Chorus; sólisty byli Emma Bell, Virginie Verrez, Edgaras Montvidas, Rosalind Plowright a Donnie Ray Albert, režisérem Keith Warner. (ZDE čtěte tehdejší rozhovor s Jakubem Hrůšou) 

Nahrávkou roku 2019 se stal podle ankety BBC Music Magazine komplet Purcellovy opery King Arthur, jak ji natočil dirigent Paul McCreesh s barokním souborem Gabrieli Players a sólisty. Těmi jsou Anna Dennis, Mhairi Lawson, Rowan Pierce, Carolyn Sampson, Jeremy Budd, James Way, Roderick WilliamsAshley Riches. Deska vyhrála operní kategorii.

Ve vokální kategorii zvítězila nová nahrávka Janáčkova Zápisníku zmizelého, ŘíkadelMoravské lidové poezie v písních. Spolu s tenoristou Nicky Spencem a pianistou Juliem Drakem se na ní podílela pro firmu Hyperion česká mezzosopranistka Václava Krejčí Housková. (Rozhovor s pěvkyní čtěte ZDE)

Brněnský rodák Erich Wolfgang Korngold zaujal svou hudbou v nahrávce orchestru Sinfonia of London a dirigenta Johna Wilsona. Natočili jeho Symfonii Fis dur z přelomu 40. a 50. let 20. století, kdy už žil v Americe, dále Téma s variacemi a Straussianu a získali ocenění v kategorii Orchestral Award.

V kategorii komorní hudby (Chamber Award) uspěli Barnabás Kelemen, Vilde Frang, Katalin Kokas, Nicolas AltstaedtAlexander Lonquich s CD s hudbou Bély BartókaSándora Veresse. Cenu v kategorii sborové (Choral Award) získali sbor Choir of Merton College z Oxfordu spolu se souborem Oxford Contemporary Sinfonia, sólisty a dirigentem Benjaminem Nicholasem za nahrávku skladby The Passion of our Lord Jesus Christ od Gabriela Jacksona, současného britského skladatele narozeného na Bermudských ostrovech.

Cenu Instrumental Award si odnáší pianista Andrey Gugnin za Šostakovičových 24 preludií a jeho dvě sonáty. Ocenění Premiere Award získali instrumentalisté Eloisa-Fleur Thorn, Mark Simpson, Víkingur ÓlafssonBenjamin Bellman spolu s dirigenty Ilanem Volkovem, Richardem Bakerem a Andrew Gourlaym a s tělesy BBC Scottish Symphony Orchestra, Birmingham Contemporary Music Group, London Contemporary OrchestraBritten Sinfonia za CD s díly mladšího britského tvůrce Edmunda Finnise. Objevem (Newcomer Award) je houslistka Elicia Silverstein; spolu s Michelem PasottimMauro Vallim nahrála díla od Bacha, Beria, Bibera, Pandolfiho a Sciarrina.

Foto: archiv KlasikyPlus, Axel Bernstorff, Marco Borggreve

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky