KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Iniciativa Radka Baboráka podpoří hudebníky na volné noze english

Aktivita Radka Baboráka, který v posledních dnech oslovuje kolegy hudebníky i případné donátory, nabírá konkrétní tvar. Vybrané koncerty festivalu Horn Fest, který se měl konat na přelomu dubna a května a který se kvůli pandemii koronaviru nebude moci uskutečnit, plánuje Baborák nahrát a streamovat. Vybranými prostředky chce podpořit účinkující umělce, kteří nemají stálé zaměstnání a jsou tzv. na „volné noze“.

Inspiraci našel v zahraničí: „Sleduji, jaká je v Německu podpora pro muzikanty na volné noze – ´Freischäffende Musiker´ – mají tam fond, některé instituce vyplácejí ušlé honoráře těm, co nemají stálý měsíční příjem bez ohledu na to, zda se koncert nebo nějaká produkce uskutečnila, nebo teprve v budoucnu uskuteční, nebo ne. Známe to – příjmy pravidelné nejsou, výdaje ano,“ poznamenává Baborák a dodává „Zatím jsem nezaznamenal něco podobného v České republice.  Chtěl bych to v rámci svých možností změnit.“ Sbírka na transparentní účet by se měla v nejbližších dnech otevřít na www.donio.cz. Spojujícím prvkem Festivalu Horn Fest, který vznikl z iniciativy Baboráka, je lesní roh. Další koncerty a akce jsou plánovány v rámci Letní hudební akademie Kroměříž a na Mall.tv. Ze vzdělávacího programu v rámci Horn Festu podle slov Radka Baboráka nesejde, možná jen bude nutné ho přesunout na jindy. Zítra ráno v osm hodin bude o celé akci informovat také ČRO Vltava v pořadu Mozaika.

——

Hornista Radek Baborák patří mezi nejvýraznější osobnosti klasické hudební scény. Hraje na speciální model německé firmy Dietmar Dürk, který nese jeho jméno. Během své kariéry vystupoval s předními světovými symfonickými tělesy, např. Berlínskou, Vídeňskou, Mnichovskou, Českou filharmonií. Je dirigentem a tváří orchestrů a formací Česká Sinfonietta, Pražští komorní sólisté, Baborák Ensemble, nově také intendantem nového festivalu Horn Fest Praha.

Foto: achiv Radka Baboráka, Jiří Thýn

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky