KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie v Říši středu english

„Na turné po Číně od 11. odehraje ČF celkem osm koncertů.“

„Česká filharmonie bude v Číně vystupovat pravidelně.“

„Poslední koncert turné se uskuteční 23. května ve městě Ču-chaj v deltě Perlové řeky.“

Programy se podobají jeden druhému. Smetanova Vltava, Dvořákův Mazurek, jedna část z Janáčkovy Sinfonietty, úryvek ze Sukovy Pohádky, Valse triste od Oskara Nedbala, Fibichova Koncertní polonéza a Smetanova Šárka… Česká filharmonie na turné po Číně od 11. do 23. května odehraje celkem osm koncertů. Dirigentem turné je Petr Altrichter, sólistou koncertní mistr Josef Špaček. V neděli byli v Pekingu.

Česká filharmonie bude v Číně vystupovat pravidelně. Vyplývá to z memoranda podepsaného během nedávné čínské cesty prezidenta Miloše Zemana. Orchestr se v protokolu o kulturní spolupráci mezi oběma zeměmi na roky 2019 až 2022 zavázal, že v následujících pěti letech stráví vždy měsíc v Číně a bude tam propagovat českou hudbu. Filharmonie se podle oficiálních zpráv těší v Číně mimořádné popularitě.

Letošní zájezd začal na dolním toku Jang-c’-ťiang, dvěma koncerty v osmimilionovém Nankingu, hlavním městě provincie Ťiang-su, v minulosti dokonce hlavním městě Číny. Následovalo vystoupení ve Wu-chan, nejlidnatějším městě ve střední Číně. Další zastávkou bylo Fu-čou, hlavní a největší město čínské provincie Fu-ťien, na kterou si dělá nárok jak Čínská lidová republika, tak Čínská republika na Tchaj-wanu. Potom následoval koncert v Chang-čou, jednom z nejproslulejších a nejbohatších měst Číny se starobylými pagodami, chrámy a parky, ležícím asi dvě stě kilometrů jihojihozápadně od Šanghaje. Po pekingském koncertě ještě následuje hostování v Zhengzhou Arts Centre v provincii Che-nan a poslední koncert turné se uskuteční 23. května ve městě Ču-chaj v deltě Perlové řeky na jižním pobřeží provincie Kuang-tung nedaleko Hong-kongu a Macaa, kde je celkem 11 velkých měst s 68 miliony obyvatel.

Minulý měsíc česká média přinesla zprávu, že Čína zřejmě zruší plánované podzimní koncerty orchestru PKF – Prague Philharmonia a že jsou ohrožena i vystoupení některých dalších českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Čínské úřady tak zareagovaly na výroky pražského primátora Zdeňka Hřiba týkající se Tibetu a Tchaj-wanu. Povolení pro uskutečnění zájezdu PKF Čína podmínila tím, že se orchestr kriticky vymezí vůči vedení metropole, ten ale směšování politiky a kultury odmítl. České filharmonie se tento případ evidentně netýká.

Čína je nejlidnatější a rozlohou čtvrtá největší země světa. Supermoderní sedmadvacetimilionová Šanghaj na východě země bývá přirovnávána k „Paříži Východu“ nebo ke „královně Orientu“. Do tisíc kilometrů vzdáleného Pekingu naopak podle všeho západní blahobyt proniká o něco pomaleji. V českých médiích lze v komentářích v posledních letech číst, že Čína připomíná boom ve Spojených státech ve dvacátých letech dvacátého století, dokonce ještě „na druhou mocninu zvětšený“. Patří k tomu neobyčejný hospodářský rozmach, nová moderní infrastruktura, překotná futuristická urbanizace a obrovský technologický pokrok. To vše napovídá, že se tato mocnost stává vedoucí hospodářskou a politickou silou planety.

Foto: Armstrong Music & Arts, Jiangsu Centre for the Performing Arts, Wuhan Qintai Grand Theatre, Česká filharmonie

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky