KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Už brzy až k Janáčkárně krtkem english

„Dopravní podnik se konečně pustil do budování první linky.“

„Ze Svoboďáku zůstane nejlepší variantou cesta pěšky.“

„Název Janáčkova by slušel i stanici pod garážemi koncertní síně.“

Do štatlu vtruknul Metrostav. Jasňačka! Není žádná makačka na budku domáknout se, co bude – patrioti už brzy nebudó do Janáčkárny a do Mahenky córat, ale budó jezdit krtkem. Perfekt! Vo tym žádná.

Nedaleko služebního vchodu do Janáčkova divadla vyrostla vcelku nenápadná ohrada. Ani při pohledu z výšky za ni není vidět. Ale logo firmy Metrostav přesto dává tušit, co se tam děje – vzniká tam jedna ze stanic budoucí podzemní dráhy. Dopravní podnik vyslyšel přání Brňanů, vyjadřovaná už od vzniku Československa, a pustil se od 1. dubna konečně do budování první linky. Povede ze Starého Brna přes hlavní nádraží, Zelný trh, Koliště a Českou k parku Lužánky.   

Ze „Zelňáku“ to najednou nebude k opernímu divadlu trvat šest minut, ale jenom jednu minutu. Ze „Svoboďáku“ asi zůstane nejlepší variantou cesta pěšky za tři minuty, pokud nebude zavřen průchod budovou Katastrálního úřadu. Zato z České k „Mahence“, převážně činohernímu divadlu, kam to oklikou s přestupem na „Mendláku“ trvalo šalinou dosud šestnáct minut, se doba jízdy zkrátí také na jednu minutu. 

Jen zatím není jasné, jak se bude stanice metra u „Janáčkárny“ jmenovat. Hantec asi zastupitelstvo nepovolí, takže se nabízí název Janáčkova. Ale není to tak jednoduché. Zápolí spolu „Oltec“ a „Augec“. Právě na Starém Brně by rádi měli Janáčkovu, ostatně jeden z výstupů z tamní plánované stanice povede zřejmě přímo do zahrady kláštera, kde Leoš Janáček strávil dětství a léta dospívání. Své důvody mají však i na druhém konci města – Lužánky jsou nedaleko Památníku Leoše Janáčka. I tam by vzhledem k očekávanému zvýšenému přílivu turistů měl název Janáčkova opodstatnění.

Název Janáčkova by ovšem slušel i stanici u Besedního domu, případně – pokud už by stála nová koncertní síň, což ale není pravděpodobné – by slušel stanici pod jejími podzemními garážemi. Není proto vyloučeno, že vznikne ještě širší debata než dosud, zejména poté, až se rozhodne o definitivním směru druhé brněnské linky.

Už nyní se také mezi Brňany začíná hovořit o tom, jestli a jak nové metro ovlivní časy rozjezdů nočních autobusů od hlavního nádraží. Vzhledem k tomu, že není jisté, kde přesně hlavní nádraží v době otevření podzemní dráhy bude, nejde však o diskuse příliš vášnivé. Z jiných důvodů se takové úvahy příliš nerozmáhají ani mezi návštěvníky Janáčkova divadla. Opery Leoše Janáčka jsou vesměs krátké a Richard Wagner se svými pověstně dlouhými díly zase tak často na repertoáru není.

Všichni v Brně však tuší, že to bude „něco za něco“. Přesun velké části dopravy osob pod zem znatelně vylidní ulice.  

Foto: KlasikaPlus

 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky