KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE VSTUPENEK:
Zahajovací koncert Barokních slavností v Olomouci english

Vyhlašujeme výherce dvojice vstupenek na zahajovací koncert jednoho z tradičních festivalů.

Už sedmým rokem se v červenci odehrají OLOMOUCKÉ BAROKNÍ SLAVNOSTI. Nabídnou čtyřiadvacet večerů, do kterých rozloží šest inscenací. Zahajovací program se odehraje po dva večery, 7. a 8. července a nabídne novodobou premiéru Serenaty Il tribunale di Giove, kterou napsal Karl Ditters von Dittersdorf – skladatel, který byl za svého života velmi uznáván a jehož skladba je zařazena i v katalogu „100 nejvýznamnějších děl evropské hudby“ prestižní společnosti Deutsche Grammophon. Výherce si může vybrat, na který z těchto dnů bude vstupenky chtít.
Účinkují: Lucie Kaňková, Kristýna Vylíčilová, Monika Jägerová, Leandro Lafont, Jakub RousekEnsemble Damian, režie Tomáš Hanzlík.

Výhercem se stává Daniel Hořínek, Ostrava-Zábřeh – GRATULUJEME!

Dittersova serenata, resp. scénické oratorium mělo premiéru v rámci oslav narozenin pruského krále Fridricha II. Velikého 24. ledna 1775. V prologu alegorická postava Genia Evropy v doprovodu Času strhává roušku Osudu a ptá se ho na to, kdo by měl vládnout kontinentu, aby zajistil prosperitu a mír. Osud odkazuje na rozhodnutí samotného Jupitera a posílá je na Olymp. V samotné jednoaktové serenatě pak bohové Apolón, Minerva, Mars a Štěstěna s podporou svých sborů přednášejí jednotlivě odlišné koncepty řízení Evropské unie. Jupiter nakonec oznamuje, že už má člověka, který spojuje přednosti všech božských rivalů: je jím právě jubilující pruský král.

Rukopisná partitura je zachovaná v Royal College of music v Londýně s datem vzniku 1774. Tento letopočet se také udává u příležitosti uvedení serenaty na Jánském vrchu. Je možné, že se jednalo o jakousi domácí zkoušku, či předpremiéru, jak dosvědčuje u jiných děl Dittersova autobiografie.

Dílo zaznělo už na začátku června v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leše Janáčka, psali jsme zde.
Také si můžete připomenout rozhovor s představitelkou jedné z hlavních rolí Kristýnou Vylíčilovou pro náš portál KlasikaPlus.cz.
Více k celému programu letošních Olomouckých barokních slavností najdete v naší rubrice VýhledPlus.

Foto: Dominik Jedlička, Jan Andreáš

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky