KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vyhlašujeme SOUTĚŽ O 2 VSTUPENKY:
Závěrečný koncert FOK s Fazilem Sayem english

Vyhlašujeme soutěž o dvojici vstupenek.

Fazil Say jako interpret i skladatel  – Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK čeká 20. června koncert s tureckým klavíristou Fazilem Sayem, na kterém zazní v české premiéře jeho klavírní koncert s názvem Voda. Koncert složil se záměrem upozornit na narůstající ekologické problémy spojené s vodou, vycházel především ze situace v Turecku, které se několik desetiletí potýká se znatelným vysycháním krajiny.

Soutěžní otázka: Jak se jmenuje balet, který Fazil Say složil na objednávku města Vídně k mozartovskému roku 2006? 

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz
Jako předmět zprávy uveďte: FOK a nezapomeňte napsat i váš telefon a adresu.

Výherce vylosujeme v úterý 18. června 2019.

Koncert má tři věty: Modrá, Černá a Zelená voda, které tematizují oceány, jezera a řeky. Na myšlenku Fazila Saye navazuje šéfdirigent orchestru Pietari Inkinen: „Vážím si každé snahy umělce přimět společnost přemýšlet o důležitých tématech. Co se týká ekologie, já jsem v poslední době šokován dopadem používání plastů, ten problém se týká i znečištění vody – mikroplasty jsou všude.“ Pietari Inkinen a Fazil Say jsou dobří přátelé, naposledy spolu koncertovali ve Švýcarsku. „S autorským stylem Fazila Saye mám zkušenost a jsem si jist, že i v tomto případě se publikum má na co těšit.“ Po přestávce zazní Alpská symfonie Richarda Strausse, která s tématem vody koresponduje, neboť jsou v ní slyšet šumící potoky a vodopády, praskání tajících ledovců i letní bouřka. Ekologicko-vodní koncert skončí vlahou horskou nocí a připraví návštěvníky na blížící se čas letních výletů do přírody.

Pietari Inkinen s Fazilem ve švýcarské premiéře provedl v Bernu jeho kus Nirvana Burning, psaný pro Salcburský festival. Koncert Voda pak není výzvou jen pro klavíristu, ale také pro všechny perkusisty, kteří budou skladateli při napodobování zvuků vody zdatnými partnery.

39 letý Fazıl Say studoval klavír a kompozici na Státní konzervatoři v Ankaře. V sedmnácti letech obdržel cenu od German Academic Exchange Service a studoval u Davida Levina v Düsseldorf v Německu. Pak pokračoval ve studiu na berlínské konzervatoři. Vítězství na Young Concert Artists International Auditions v roce 1994 zahájilo jeho kariéru koncertního klavíristy. V Praze už se představil například na festivalu Struny podzimu nebo na Pražském jaru v roce 2002.

Foto: Marco Borggreve

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky