KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Výherce CD:
Svědectví znovuobjeveného romantika Václava Jindřicha Veita english

Zdeněk Klauda v čele souboru L’Armonia Terrena natočil CD s podtitulem Svědectví znovuobjeveného romantika. Je na něm zapomenuté dílo Václava Jindřicha Veita (1806-1864), pražského Němce, představitele skladatelské generace zastíněné nakonec Bedřichem Smetanou. Album připravilo vydavatelství Nibiru Publishers.

Soutěžní otázka: Jaké povolání V. J. Veit úspěšně vykonával vedle hudby?

Odpověď je: Vystudoval práva, byl úředníkem v Praze a radou a prezidentem soudu v Chebu a Litoměřicích.

Výhercem se stává Martin Mecerod, Praha 5 – GRATULUJEME!

Na CD je Předehra D dur, op. 17, RomanceFinále pro housle a orchestrSymfonie e moll, op. 49. „Na začátku celého tohoto projektu stál nezávazný rozhovor s violoncellistou Liborem Maškem, který mě na Veita upozornil v souvislosti s nahrávkou jeho smyčcových kvartetů. Jen tak mezi řečí se zmínil, že má Veit i jednu symfonii, jejíž dobový tisk leží v Městské knihovně v Praze, a další materiály jsou prý k dohledání v Českém muzeu hudby. Nelenil jsem a po návratu do Prahy jsem si pořídil kopie všech dostupných materiálů a začal je studovat. Již při zevrubném poslechu Veitových smyčcových kvartetů bylo patrné, že se nejedná v žádném smyslu o “kleinmeistera”, tedy skladatele druhého řádu, což se beze zbytku potvrdilo i při studiu jeho orchestrálních skladeb.“ říká v RozhovoruPlus Zdeněk Klauda

CD se symfonickým dílem Václava Jindřicha Veita vydalo Nibiru na začátku prosince 2021. Veit je autorem první poloviny 19. století, dnes téměř zapomenutým, ve své době byl ale významnou hudební osobnosti. Jeho i další skladatele té doby ale později zastínil Bedřich Smetana. V rubrice OsobnostPlus představuje Václava Jindřicha Veita muzikolog Jaromír Havlík, profesor Hudební a taneční fakulty pražské AMU.

Foto: Vojtěch Havlík, Zdeněk Klauda 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky