KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O NOTY:
Bärenreiter Praha pro děti, studenty i učitele english

Soutěž je tentokrát určena především žákům a jejich kantorům, kterým začal nový školní rok. Výherce bude mít možnost výběru z níže uvedených novinek hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha. Publikace jsou určené těm, kteří s hrou na nějaký nástroj teprve začínají, ale i pro mírně až středně pokročilé. Speciální nabídku pro učitele pak představuje set Planeta Hudba.

Soutěžní otázka: Soubor padesáti písniček a říkadel pro děti s názvem ELCE PELCE KOTRMELCE napsal před téměř padesáti lety významný český skladatel 20. století. Jak se jmenoval?

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz

Jako předmět zprávy uveďte: NOTY a nezapomeňte napsat i váš TELEFONADRESU.

 Výherce vylosujeme v SOBOTU 9. ŘÍJNA 2021

Helena Velická

PLANETA HUDBA

Co se skrývá pod záhadným názvem Planeta Hudba? Je to nový výukový koncept hudební prvouky pro ZUŠ a ZŠ a první ucelený učební materiál tohoto typu u nás. Dětem nabízí učení a zábavu v jednom a pedagogům výrazné ulehčení přípravy na hodiny přípravné hudební výchovy na ZUŠ nebo hudební výchovy pro 1. ročník ZŠ. Skládá se z Výukových listů pro učitele s přehledně rozvrženou látkou postavenou na 13 tématech z hudební prvouky, a z obrázkového Pracovního sešitu pro děti. Skvělou didaktickou pomůckou je doplňková hra pro děti – provázkovník. Planeta Hudba dokáže udělat z hudební nauky přitažlivý předmět, na který se budou malí žáci těšit! 

———-

ČESKÁ KLAVÍRNÍ VÝPRAVA

Album skladeb pro mírně pokročilé klavíristy

výběr, revize a prstoklady Ivo Kahánek

Nové album původní české klavírní hudby od 18. do konce 20. století nabízí reprezentativní zastoupení českého klasicismu (Benda, Dusík), romantického období 19. století a přelomu 20. století (Voříšek, Smetana, Dvořák, Fibich, Suk, Novák, Janáček) a různých kompozičních stylů druhé poloviny minulého století (Martinů, Vřešťál, Kabeláč, Eben, Dlouhý, Sluka).

Ivo Kahánek svým albem přednesových skladeb pro sólový klavír reaguje na potřeby praxe. Při výběru skladeb uplatnil nejen svůj vytříbený vkus, ale přihlédl také k jejich oblíbenosti u učitelů i žáků.

———-

Jakub Metelka

MALÝ VIRTUOS

15 skladeb pro klavír

Album předního českého klavíristy, pedagoga a skladatele Jakuba Metelky obsahuje patnáct přednesových skladbiček. Jsou to krátké a vtipné charakteristické kusy, melodické, tonální a skvěle pianisticky posazené. Malý virtuos si na nich procvičí nejen svou technickou dovednost (lehčí až středně těžká), ale i svou hudební představivost při vystižení nálad jednotlivých skladbiček. Album je vhodným doplňkem autorových mezinárodně úspěšných Moderních klavírních etud. Audio nahrávky online ke stažení na stránkách skladatele jakubmetelka.com

————

Eva Bublová

NEJMENŠÍ ETUDY PRO MALÉ I VĚTŠÍ HOUSLISTY

aneb Houslová knížka 4

Zkušená a oblíbená pedagožka Eva Bublová se ve svých miniaturních etudách zabývá problematikou pohybu houslistovy levé ruky po hmatníku. Výlučným tématem Nejmenších etud jsou tudíž výměny poloh (1.–4.), nikoliv pouze „hraní ve vyšších polohách“. Zcela nové je zde vnímání výměn jako pohybového a sluchového prožitku intervalů. Nejmenší etudy navazují metodicky na program Houslových knížek 1–3, buď jako jejich pokračování nebo je lze používat i souběžně s Houslovou knížkou 2. Melodické jedno- až dvouřádkové etudy jsou vhodné i při výuce z jiných škol či metodik jako náhrada za méně atraktivní technická cvičení a stupnice. Podrobnosti o jednotlivých Houslových knížkách, včetně ukázkových kapitol ke stažení, najdete na www.houslovaknizka.cz

———–

Jiří Pauer

DVANÁCT DUET PRO DVĚ VIOLONCELLA

editor Helena Velická

Patnácti minutový soubor duet pro dvě violoncella významného českého skladatele Jiřího Pauera (1919–2007) vznikl v roce 1969 a je věnován violoncellistovi a zakladateli Smetanova kvarteta Antonínu Kohoutovi a jeho dceři Máše. Violoncellová dueta jsou vhodná pro mírně až středně pokročilé violoncellisty od 5. roku výuky. Jsou to ideální přednesové skladby pro dva žáky, popř. pro žáka a učitele, protože vrchní hlas je obtížnější zejména svým tónovým rozsahem, který směřuje do vyšších palcových poloh s notací v houslovém klíči. Edice vychází z autografu, který je doplněn o editorkou doporučené prstoklady a smyky.

————

Lukáš Sommer

Chci být kytaristou

Snadné skladby pro kytaru

Album pro děti, pro první tři roky výuky na kytaru, předního českého skladatele a kytaristy Lukáše Sommera reflektuje nejnovější hráčské a výukové trendy kytarové hry. Každá z drobných programních skladbiček je napsána jiným stylem a způsobem hry (technické zvláštnosti jsou stručně vysvětleny), některé z nich jsou v otevřené formě a kytarista může sám určit rytmické hodnoty nebo doplnit doprovod prázdných basových strun. Takto autor dává prostor pro vlastní tvořivost žáka a podporuje jeho hudební představivost. Stupeň obtížnosti: snadné až středně těžké. Audio online na www.nasenoty.cz

————

Tomáš Chmura

DIVOČINA

pro začínajícího hráče na orchestrální perkuse

s klavírním doprovodem

Tomáš Chmura

V TANEČNÍ NÁLADĚ

pro začínajícího hráče na bicí soupravu

s klavírním doprovodem

Minutové skladbičky s „play-along“ nahrávkami jsou vítaným obohacením přednesového repertoáru pro začínající bicisty. V každém albu je pět skladbiček s doprovodem klavíru. Autor se záměrně vyhýbá pokročilým technikám hry, obtížnost skladbiček lze však při živém provedení výrazně upravovat zvoleným tempem. Jako zkušený pedagog pracuje Tomáš Chmura výukovou metodou „play-along“ nahrávek. Používání nahrávek při hře usnadňuje začínajícím hráčům orientaci v notovém zápisu a pomáhá v hudebním vnímání skladby jako celku. Nahrávky samostatného klavíru mohou sloužit i pro koncertní provedení bez přítomnosti klavíristy.

Nahrávky bicího nástroje s klavírem na www.nasenoty.cz

Další verze nahrávek ke stažení na stránkách autora www.tomaschmura.com

Foto: Bärenreiter Praha

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky