KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE DVOJICE VSTUPENEK:
Adam Plachetka Bez mantinelů english

Vyhlašujeme výherce  vstupenek na koncert Adama Plachetky v O2 areně.

Adam Plachetka momentálně účinkuje v newyorské Metropolitní opeře, 16. ledna ale bude zpět v České republice a vystoupí na koncertě nazvaném Bez mantinelů v největší multifunkční hale v zemi. Zařadí se tak po bok řady známých operních osobností, které už O2 arena opakovaně hostila, jako je Andrea Bocelli nebo José Carreras.

Ptali jsme se: Ve kterém roce debutoval Adam Plachetka v Národním divadle v Praze?
Správná odpověď je: web@klasikaplus.cz
Výhercem je Jonáš Vecko, Potštejn – GRATULUJEME

Adam Plachetka je první český operní pěvec, který se rozhodl uspořádat koncert v pražské O2 areně. Kromě klasické hudby návštěvníci uslyší také jazz, pop či muzikálové melodie. Mezi odtajněnými hosty je Jan Smigmator, Kateřina Kněžíková, Dagmar Pecková, Eva Pilarová, Leoš Mareš, Ondřej Gregor Brzobohatý a nově teď i oblíbený český písničkář Tomáš Klus

U zrodu myšlenky velkého koncertu stál právě Leoš Mareš, který si pozval Adama Plachetku na svůj loňský koncert v O2 areně. Jeho podání Nessun Dorma pak patřilo k vrcholům večera. A tehdy se zrodila myšlenka na první vlastní koncert. „Bez Leoše by celý tenhle projekt nevznikl, takže jsem se pochopitelně snažil, aby se ho mohl zúčastnit i osobně. Jsem rád, že se nám daří občas se vzájemně na akcích navštěvovat. Lepšího moderátora pro tuhle příležitost si neumím představit,“ řekl Adam Plachetka.

V premiéře zazní i nová skladba Ondřeje Gregora Brzobohatého, kterou skladatel, muzikant a herec v jedné osobě složil přímo pro tuto příležitost. „S Ondrou jsem se setkal jen díky koncertu v O2 areně, ale padli jsme si do noty a moc se těším, že publiku představíme novou písničku, která je koncertu Bez mantinelů nejen jak šitá na tělo, ale doopravdy šitá na tělo,“ uvedl Adam Plachetka.

„Adam je jednou z nejvýraznějších osobností nejen na naší operní scéně, takže i proto mě pozvání na jeho koncert víc než těší. Abych pravdu řekl, rozumíme si hodně lidsky, a to hlavně co se týče smyslu pro humor. A právě v tomhle duchu bude znít naše zbrusu nová píseň, kterou jsem pro tuto příležitost napsal.,“ dodal Ondřej Gregor Brzobohatý.

Adam Plachetka je u nás i ve světě spjatý s klasickou hudbou, pro svůj koncert ale udělá výjimku a vedle operních árií vybral do programu také muzikály, jazz nebo pop. Kromě sólových partů připravuje i řadu duetů a přizval proto  své přátele a umělecké kolegy nejen z oblasti klasické hudby. O vizuální koncepci a režii se postará uznávaný český režisér a audiovizuální tvůrce Michal Caban. Hudební nastudování má na starosti dirigent a skladatel Jan Kučera a hudební doprovod multižánrové uskupení Epoque Orchestra. Jazzové žánry na koncertě reprezentuje swingový zpěvák Jan Smigmator a vokální skupina SKETY. Dalším z odtajněných hudebních hostů, kteří si s ním zazpívají na jednom pódiu, je jeho manželka Kateřina Kněžíková, Eva Pilarová nebo Dagmar Pecková. Jméno posledního hosta ještě zbývá odhalit.

V současné době Adam Plachetka postupně účinkuje v Chicagu v roli Figara v Lazebníku sevillském a v roli Hraběte Almaviva ve Figarově svatbě v newyorské Metropolitní opeře. Jeho pražský koncert „Bez mantinelů“ se v O2 areně koná 16. ledna 2020 od 20 hodin.

Foto: Archiv Adama Plachetky

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky