KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCI 5 x CD
Novinka Smetanova tria english

Mezinárodně oceňované Smetanovo trio nahrálo tři pozoruhodné kompozice sklonku 19. století. Vznikly v rozpětí pouhých čtyř let, představují ale tři různé hudební světy. Klavírní trio Antona Arenského připomíná atmosféru měšťanských hudebních salonů 19. století, kde hudba zaznívala k potěšení družné společnosti. Skladba pětadvacetiletého Alexandra Zemlinského představuje nástup hledání nového zvuku a harmonií. Jednověté trio devatenáctiletého Sergeje Rachmaninova, klavírního virtuosa a skladatele v jedné osobě, je naplněno ušlechtilou elegičností, která je tak charakteristická pro celé dílo příštího světoběžníka. Krátký život Antona Arenského byl poznamenán psychickým onemocněním, do života Zemlinského a Rachmaninova zasáhly vnější okolnosti – oba zemřeli v odstupu jednoho roku daleko od své vlasti, ve Spojených státech. 

5 z vás vyhrává toto CD Smetanova tria, které vydal Supraphon.
Ptali jsme se: Které hudební osobnosti tvoří současné složení Smetanova tria? 
Správná odpověď: Jitka Čechová – klavír, Radim Kresta – housle, Jan Páleníček – violoncello

GRATULUJEME VÝHERCŮM:
Stanislav Sláma, Jistebnice
Zdeňka Zobalová, Brno 
Petr Rosa, Stará Ľubovňa
Ivo Vičar, Kutná Hora
Vladimír Buchta, Ostrava-Výškovice

O novince Smetanova tria jsme si povídali s klavíristkou Jitkou Čechovou:

Jitko, čím vás okouzlily tyto tři nenápadné drahokamy komorní hudby sklonku 19. století, že jste si je vybrali pro nové album Smetanova tria?

Všechna tři tria mají v sobě skryté citově příbuzné rysy. Jsou nabitá emocemi, láskyplná témata plná naděje střídají nostalgicky elegická, zračící konec jedné úžasné epochy. Každý z autorů hovoří svou řečí, a přesto jasně tušíme, že díla vznikala v podobné době. Dokonce v rozmezí pouhých čtyř let mezi lety 1892–96. Postromantický náboj skýtá nádherné možnosti svobodného vyjádření pro všechny tři nástroje, tím nás tria přitahovala a inspirovala hned od začátku jejich studia. Arensky i Rachmaninov v úctě navazují na svůj hudební idol – Petra Iljiče Čajkovského – a nechávají se unášet na vlně navýsost skvostnou melodičností; jejich expresivita podpořená barevnými harmoniemi nezná mezí. Totéž platí o Zemlinském, jehož záliba v polyfonii, mnohdy kanonicky laděná a postupně narůstající až do zvukově symfonické sazby, spíše evokuje zvukomalebnost Brahmsovu.  Jsou to opravdové šperky komorní hudby, trochu ve stínu velkých romantických pláten, které si ovšem zasluhují maximální pozornost. Doufáme, že naší nahrávkou přispějeme k jejich plnohodnotnému začlenění do světového repertoáru.

Co zajímavého Smetanovo trio čeká do konce sezony?

Právě jsme se navrátili z dalšího úžasného a obrovsky úspěšného turné po USA a Kanadě, kde jsme měli možnost spolu s českou hudbou prezentovat právě Rachmaninova a Arenského, a už se můžeme pomalu chystat a těšit na další turné v příštím roce, ke kterému se i někteří letošní pořadatelé chtějí znovu připojit. Do konce této sezony nás ovšem se Smetanovým triem čekají další úkoly, řada koncertů po vlastech českých, dva zájezdy do Anglie, přičemž se opětovně vracíme do proslulé londýnské Wigmore Hall, a v létě návrat do jižní Ameriky, se středobodem dvou koncertů ve slavném Teatro Colón v argentinském Buenos Aires. To už se ale bezmála překulíme do další sezony, která bude hned v září též v jižanském duchu, ovšem po Evropě, nejprve budeme koncertovat ve Španělsku a záhy poté v Itálii. Jednoduše řečeno, stále se něco děje a stále se máme na co těšit, co více si můžeme přát?

Foto: Daniel Havel

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky