KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pohledem Petra Vebera (8)
Má vlast a Smetanova výročí english

„Doufejme, že se objeví i nějaká nová opera s ambicí stát se v budoucnu českou klasikou.“

„Přijede Jakub Hrůša s Bamberskými symfoniky. Příběh budou s sebou mít. Orchestr totiž vznikl v Bavorsku z hudebníků odsunutých z Československa.“

„Kubelíkovu nahrávku mnohý posluchač vnímá jako tu jednu jedinou nezaměnitelnou a neopakovatelnou. Kéž by jí zůstala. Tak silný příběh jako on snad už nikdo nebude muset zažít.“

Před 195 lety se narodil v Litomyšli Bedřich Smetana. Už nyní se tam odpovědní zamýšlejí nad tím, jak nám ostatním i sobě důstojně a zajímavě a také dostatečně konzervativně i dostatečně moderně připomenout dvousté výročí narození skladatele v roce 2024. Zdaleka ne pouze 2. března, ale po celý rok. Asi z toho nebudou celonárodní oslavy jako před sto lety, protože zápasivý i hrdý duch národního obrození, stejně jako euforie ze vzniku svobodného Československa už jsou nenávratně pryč, ale přesto bude určitě možné radovat se z krásné hudby našeho klasika a uvědomit si přitom svou identitu, své kořeny, své zázemí a sounáležitost s tím, co bylo. 

Snad se můžeme přinejmenším na festivalu Smetanova Litomyšl těšit na časově sevřenou přehlídku všech osmi Smetanových oper, sestavenou z existujících inscenací. Určitě budou v roce 2024 znít také nějaké nové symfonické, komorní, vokální a klavírní kompozice, nějaké variace na Smetanovo téma, nějaké ohlasy a snad i soudobé výboje; a doufejme, že se třeba dokonce objeví i nějaká nová opera s libretem podle domácí předlohy a s ambicí stát se v budoucnu českou klasikou. Ale určitě bude znít i stokrát prověřená Smetanova vlastní hudba. Znovu pro daný okamžik oživená s touhou potěšit, povzbudit, posunout. Kéž by nepřipadala nikomu antikvovaná, tedy stará a úsměvná. A kéž by také byla objevována ještě víc i v zahraničí.

Ani Smetanova Má vlast – ne Vltava, ale celek všech šesti básní – není mimo naše území úplně běžná, natož jiné jeho skladby. Umí přitom znít romanticky a spontánně, vznosně a velkolepě, poeticky, lyricky a vroucně i oslavně a dramaticky, s národním důrazem, tanečně, obrazivě, opravdově, zajímavě, jedinečně. Má potenciál těmito emocemi zaujmout, jen se to v dnešní době musí nějak podpořit. Samozřejmě skvělou interpretací, ale také příběhem a obrázky. Má vlast je dobově, místně i kulturně ukotvená, ale současně je určitě také univerzálně sdělná. Soustředěný posluchač si uvědomí a pochopí, že z té hudby vyzařuje kompoziční mistrovství a že nábojem, koncepcí, posláním a vznešeným uměleckým patosem nemá v evropském repertoáru obdoby. Jen se to musí trochu prodat.

Na letošním Pražském jaru uslyšíme Mou vlast jako každý rok ve výroční den skladatelova úmrtí. Přijede Jakub HrůšaBamberskými symfoniky, které jako šéfdirigent už několik let vede. Příběh budou s sebou mít. Orchestr totiž vznikl v Bavorsku z hudebníků odsunutých z Československa po skončení války s většinou dalších příslušníků německy hovořící menšiny. Dodnes se v něm o tradicích souvisejících se zemí pojmenovanou „Böhmen“ dobře ví, dodnes se dá k zemskému vlastenectví předků v tělese a v jeho uměleckém konání hlásit – a děje se tak.

    

Mé vlasti se při úvodním koncertě Pražského jara každoročně zpřítomňují v novém kontextu, v jiné umělecké konstelaci, v jedinečném spojení sil a stejně jedinečném a neopakovatelném okamžiku. Dá se na ně vzpomínat. Na loňskou Netopilovu jako na současnou, moderní, barvitou, pozitivní. Na romantickou a spontánní, jak ji prezentoval Daniel Barenboim. Na inovativní, bohatou a zajímavou, docela „operní“ v podání Paava Järviho, zamyšlenou v provedení Thomase Hengelbrocka, detailně dokonalou od Jiřího Bělohlávka v Roce české hudby 2014, mladistvě bezstarostnou a moderní pod taktovkou Vasilije Petrenka… Má vlast je hudební apoteózou vlasti a bytí národa i oslavou krajiny, naplněné mytickými a dějinnými vzpomínkami i vizemi budoucnosti. Dá se v té souvislosti vzpomínat na dokonale hrající Pražskou komorní filharmonii a na neopakovatelně originální a entuziastickou Mou vlast při angažování orchestru Pražské konzervatoře… Mohli bychom tak rok za rokem při vzpomínání dojít až ke znalci Charlesi Mackerrasovi, k energickému Neeme Järvimu nebo k historicky poučené verzi Rogera Norringtona. I k Liboru Peškovi, kterému náleží primát účinkování s prvním zahraničním orchestrem – Královskou liverpoolskou filharmonií. Došli bychom tak až k výbuchu emocí s Rafaelem Kubelíkem v roce 1990.

Tehdy se protnuly tři hudební příběhy. Ikonické dílo české hudby dostalo další obsah, festival Pražské jaro deklaroval novou etapu umělecké svobody a Rafael Kubelík se mohl z exilu vrátit do vlasti a mohl zde ještě dirigovat. Bylo mu téměř pětasedmdesát a pro nemoc už několik let taktovku do ruky nebral. Prožil tedy obrovský dar.

Má vlast plnila a plní reprezentační úlohu, ale měla a má i funkci jednoznačně srozumitelného povzbuzení, symbolu naděje, vyjádření vděčnosti. Tak zněla v těžkých dobách – a pak i po jejich překonání. Do vyznění Kubelíkova koncertu se promítla bolest předchozího odloučení a obžaloba těch, kdo uvrhli jeho národ do nesvobody. Stal se současně projevem nové svobody, vyjádřením nového začátku a nadějí. Kubelík byl někdejším šéfem České filharmonie a navrátil se pro tu chvíli k ní téměř zázračně. S filharmoniky vložili do Mé vlasti díky intenzitě a euforiii dní obrovské emoce. Patos, který zůstává v tehdejší nahrávce natrvalo slyšitelný. Proto právě ji – a žádnou jinou – mnohý posluchač vnímá jako tu jednu jedinou nezaměnitelnou a neopakovatelnou. Kéž by jí zůstala. Tak silný příběh snad už nikdo nebude muset zažít.  

Foto: Andreas Herzau, Národní divadlo, Supraphon, Petr Veber

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky