KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Alexander Goldscheider: Jiří Bělohlávek (38)
Nahrávky III. english

„Řada jeho nahrávek se dostala na nejrůznější komerční a utilitární kompilace, z nichž by ho mnohé nepotěšily.“

„Zde na portálu KlasikaPlus.cz je uveden na 17 stránkách ediční seznam 259 nahrávek, které Jiří Bělohlávek plánovaně nahrál a které vyšly na celkem 304 nosičích.“

„Jde o katalog nahrávek, z nichž byly mnohé oceněny a desítky jsou z celé řady důvodů jedinečné.“

V roce pátého výročí úmrtí dirigenta Jiřího Bělohlávka pokračuje portál KlasikaPlus.cz v seriálu započatém loni a využívajícím texty a fotografie publikované dosud jen soukromě nebo na sociálních sítích. Shromáždil je publicista, producent a skladatel Alexander Goldscheider, který žije od roku 1981 v Londýně. Zachytil vzpomínky, podrobná a intimní svědectví, sestavil obsáhlou databázi a faktograficky bohatou fotoknihu s mnoha obsažnými popisky v angličtině a s tisíci statistických údajů. Do sesbíraného materiálu dává postupně nahlížet. V dnešním dílu zpřístupňuje úplný soupis všech původních nahrávek Jiřího Bělohlávka vydaných na nejrůznějších zvukových a zvukově-obrazových nosičích.

Když jsme domlouvali seriál o dirigentu Jiřím Bělohlávkovi pro portál KlasikaPlus.cz, netušil jsem, že bude jako vše ostatní přebírán Národní knihovnou. Ta zpráva mě potěšila a Národní knihovnu snad naopak potěší seznam 259 nosičů, které dokázal jeden jediný umělec nahrát a mít vydané na LP deskách, kazetách, CD a DVD, řadu z nich ještě sestávajících z vícera částí (celkem 304). Snad mi při té příležitosti spolu s dalšími čtenáři NK promine, že údaje jsou primárně v angličtině.

Jak jsem se zmínil v předešlých dílech seriálu, seznam jsem po téměř pětileté přestávce doplňoval nyní o nahrávky, které mezitím vyšly. Byl to poněkud tristní a také mnohem náročnější úkol, než jsem si představoval. Smutek z faktu, že Jiří Bělohlávek už nikdy nic nenatočí, byl umocněn zjištěním, že celá řada jeho nahrávek se dostala na nejrůznější komerční a utilitární kompilace, z nichž by ho mnohé nepotěšily. A tak jsem nakonec vypracoval dva seznamy, jeden vyčerpávající se všemi nosiči, kde se nahrávky pod taktovkou Jiřího objevují, a druhý užší, v němž jsou zaznamenány pouze původní nahrávky. Kdybych měl seznamy charakterizovat jedním určujícím adjektivem, tak souhrnný a ediční.

Jiří Bělohlávek má zásluhou své rodiny zbrusu nové webové stránky, na nichž je mimo jiné publikovaný i můj souhrnný, kompletní šestadvacetistránkový seznam 470 nosičů včetně všemožných kompilací a reedic. Zde na portálu KlasikaPlus.cz je uveden na 17 stránkách stěžejní ediční seznam 259 nahrávek, které Jiří Bělohlávek plánovaně nahrál a které vyšly na celkem 304 nosičích. Jsou seřazeny abecedně podle skladatelů a jejich děl.

K seznamu bych ze své databáze dokázal ještě relativně snadno vyprodukovat nejrůznější statistiky, ale doufám, že stačí pokochat se zevrubným přehledem, případně si ho uschovat jako katalog nahrávek, z nichž byly mnohé oceněny a desítky jsou z celé řady důvodů jedinečné.

Foto: archiv A. Goldscheidera 

Alexander Goldscheider

Publicista, skladatel a producent

Vystudoval hudební vědu na FFUK s doktorátem za analýzu písňové tvorby skupiny Beatles. Od 17 let psal a dělal pořady o hudbě v tisku, Čs. rozhlase, divadlech a klubech. Po studiích byl producentem desek v Supraphonu, začal skládat a nahrávat své písně a instrumentální skladby, od konce 70. let výhradně na syntezátory. Od roku 1981 žije v Londýně, kde mu vyšla řada sólových desek a CD. V emigraci založil společnost Romantic Robot, která úspěšně vyráběla vlastní software, hardware a také hudební CD, včetně průkopnického dvoj-CD hudby napsané v Terezíně. V roce 2020 vyšla první část jeho knižních memoárů Cílené náhody. Rád také fotografuje.



Příspěvky od Alexander Goldscheider



Více z této rubriky