KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Alexander Goldscheider: Jiří Bělohlávek (8)
Mission is completed. Sanfranciský deník, 1.-13. 7 2016 english

„Včerejší večer se vydařil moc pěkně, v některých aspektech to bylo nejlepší představení.“

„Mám už tady celou rodinku, moji vnoučci mi dělají velikou radost.“

„A budeme lenošit… i když já se budu muset učit Makropulos…“

Uplynuly čtyři roky od úmrtí dirigenta Jiřího Bělohlávka. V roce, kdy se v únoru připomínaly jeho nedožité pětasedmdesáté narozeniny, přináší portál KlasikaPlus.cz seriál využívající vzácné texty a unikátní fotografie, které shromáždil v Londýně žijící publicista, producent a skladatel Alexander Goldscheider. Do sesbíraného materiálu nechává postupně nahlédnout. Inicioval a zachytil díky osobnímu přátelství i podrobná a intimní svědectví. Jedním z nich je deník, který z jeho popudu psal Jiří Bělohlávek na přelomu jara a léta 2016 v San Francisku, když připravoval a dirigoval v tamní Opeře Janáčkovu Jenůfu. Texty posílal „Sašovi“ v emailech. Dnešní pokračování se týká dnů po premiéře až k derniéře inscenace. Patřily k nim projevy uznání kolegů umělců, uspokojení i pěkné kritiky… a pak následoval odjezd s rodinou do kalifornských národních parků – a konečně setkání v Londýně.

Deník / 19 London: Fri, 1 Jul 2016 10:07:15

Drahý Jiří,

Jak neuvěřitelné, že je dnes už derniéra…

Mám velkou radost i obdiv, že se vše evidentně velmi vydařilo, dnes to jistě bude vůbec nejkrásnější – zlom vaz!

Předpokládám, že pojedete všichni okamžitě na dovolenou a asi už se moc neozveš. Krásně si to užijte – je to ohromné, jak dbáš/dbáte na štěstí celé rodiny!!!

Moc zdravím Tebe i všechny a držím palce!!!

Saša

San Francisco: Sat, July 02, 2016 015:12:39

Drahý Sašo, děkuji za Tvůj mail. Včerejší večer se vydařil moc pěkně, v některých aspektech to bylo nejlepší představení. Dostal jsem od orchestru veliký projev vděčnosti, když jsem přišel k 3. jednání a publikum bouřilo, gestem jsem je vybídl k povstání, zůstali sedět a dlouze mi aplaudovali. Takže mohu říct „mission is completed“ :-):-):-) Mám už tady celou rodinku, moji vnoučci mi dělají velikou radost. Pojedeme do Sequoia Parku a do Yosemite, a budeme lenošit… i když já se budu muset učit Makropulos… Posílám Ti i Irmě moc pozdravů.

Jiří

London: Sun, 3 Jul 2016 16:00:48

Drahý Jiří,

To se tak krásně čte, gratuluji a mám upřímnou radost!!!

Nemenší radost je ze všech obdivných kritik, které jsem byl s to nalézt a připojuji je níže.

Ještě Ti přikládám jeden ze zajímavých dokumentů z Tvého raného působení: plakátek z Arménie mj. s laureátem… Fona Karajana a s pátou Dvořákovou „Z Nového světa“.

Moc Tě a všechny zdravím z takového zmatku, jaký za 35 let života v Londýně nepamatuji, a to i kdyby se všechno za tu dobu sečetlo a ještě znásobilo jakýmkoliv koeficientem…

Saša

San Francisco: Wed, July 13, 2016 08:06:24

Drahý Sašo,

tohle je opravdu “historický” program – to bylo hostování, jehož první ze dvou koncertních večerů se nekonal, protože jsme všichni byli na fotbale….!!! Někdy povyprávím podrobně…

Máme se skvěle, chodíme po horách, dnes jsme se plavili v řece v Yosemitském parku…

S obavami sledujeme vývoj v Británii a v Evropě, různé pesimistické prognózy, a doufáme, že se všechno přece jen nějak slušně vyřeší….

Posíláme moc pozdravů, ode dneška za 8 dní už budeme v Londýně, tak příště už tam…

Jiří

Tímto „Sanfranciský deník“ končí. S Jiřím jsme se za zmíněných osm dní v Londýně setkali a spřádali spolu další ediční plány. Většina z nich byla, bohužel, přervána Jiřího smrtí, ale celá řada unikátních materiálů zůstala a portál KlasikaPlus.cz je bude v dalších týdnech a měsících postupně dál přinášet. Z londýnského setkání při příležitosti posledního Jiřího koncertu na festivalu BBC Proms, a to koncertního provedení Janáčkovy Věci Makropulos, jsou to například mé fotografie ze zkoušek, představení i společných chvil v Jiřího pracovně BBC Studia Maida Vale.

Alexander Goldscheider

————-

Za poskytnutí materiálů děkujeme A. Goldscheiderovi

Foto: Jiří Bělohlávek, Alexander Goldscheider, archiv autora

Alexander Goldscheider

Publicista, skladatel a producent

Vystudoval hudební vědu na FFUK s doktorátem za analýzu písňové tvorby skupiny Beatles. Od 17 let psal a dělal pořady o hudbě v tisku, Čs. rozhlase, divadlech a klubech. Po studiích byl producentem desek v Supraphonu, začal skládat a nahrávat své písně a instrumentální skladby, od konce 70. let výhradně na syntezátory. Od roku 1981 žije v Londýně, kde mu vyšla řada sólových desek a CD. V emigraci založil společnost Romantic Robot, která úspěšně vyráběla vlastní software, hardware a také hudební CD, včetně průkopnického dvoj-CD hudby napsané v Terezíně. V roce 2020 vyšla první část jeho knižních memoárů Cílené náhody. Rád také fotografuje.



Příspěvky od Alexander Goldscheider



Více z této rubriky