KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vladislava Kopecká: Ráda bych, aby se orchestru častěji otevírala významná pódia u nás i v zahraničí. english

„Orchestr je ve výborné formě. Za jeho vysokou úrovní stojí roky cílevědomé práce.“

„V Pardubicích jsem studovala na konzervatoři, město i Dům hudby, ve kterém filharmonie sídlí, tak důvěrně znám.“

„Když něco dobře funguje, není třeba za každou cenu inovovat. Přicházíme ale s konceptem Klubu přátel filharmonie.“

Koronavirová pandemie výrazně zasáhla do činnosti orchestrů, sborů i uměleckých škol v celé České republice. Komorní filharmonie Pardubice zrovna zkoušela na zahajovací koncert Pardubického hudebního jara, když nařízení Bezpečnostní rady státu vydané v březnu letošního roku zakázalo konání všech akcí, včetně koncertů, pro více než 100 lidí, což spolu s dalšími nařízeními vedlo k jejich zrušení. Od 10. března uplynuly již téměř tři měsíce a v současné době je možné opět veřejné koncerty při dodržení epidemiologických opatření konat. Ptali jsme se tedy nové manažerky koncertní činnosti zdejšího orchestru Vladislavy Kopecké, jak orchestr trávil „koronavirové volno“, co ho čeká v blízké budoucnosti a co ji samotnou přivedlo do Pardubic k filharmonii.

Odkdy působíte ve funkci? Máte nějaké vazby na město Pardubice?

Do Komorní filharmonie Pardubice jsem přišla před čtyřmi měsíci. Do té doby jsem ji znala a obdivovala „zvenčí“ jako posluchač. V Pardubicích jsem studovala na konzervatoři, město i Dům hudby, ve kterém filharmonie sídlí, tak důvěrně znám. Během celého studia jsem pravidelně chodila na koncerty filharmonie, mnozí hráči v orchestru stále jsou, s jinými jsem studovala. I proto se tu cítím tak dobře.

V čem spočívá Vaše práce?

Hlavní náplní mé práce je domluva koncertů, komunikace s umělci a agenturami, vyjednávání podmínek, plánování abonentních sezón i externích koncertů, samozřejmě v úzké a tvůrčí spolupráci s ředitelem Pavlem Svobodou a dramaturgem Bohuslavem Vítkem, nad jehož znalostmi a poslechovou zkušeností nelze než žasnout. Je skvělé, že i v širším managementu pracují profesionální a zapálení lidé, bez nichž by byl úspěšný chod filharmonie nemyslitelný.

Jaké jsou Vaše pracovní vize?

Orchestr je ve výborné formě. To není samozřejmost, za jeho vysokou úrovní stojí roky cílevědomé práce pod taktovkou skvělých šéfdirigentů od proslulého Libora Peška po současného inspirujícího šéfa Stanislava Vavřínka. Ráda bych, aby se orchestru častěji otevírala významná pódia u nás i v zahraničí, aby se rozvíjela spolupráce s umělci a dirigenty, kteří mohou svými vzácnými zkušenostmi orchestr v mnohém obohatit, především však, aby koncerty v domovské Sukově síni byly stále zaplněné a přinášely radost posluchačům.

Orchestr má svůj YouTube kanál. Plánujete také natáčet a zveřejňovat videa podobně jako sousední královéhradecká filharmonie v době koncertního útlumu?

Jistě, se zveřejňováním domácích videí hráčů jsme začali už v prvních týdnech nuceného volna. S nadsázkou mohu říci, že některé filharmoniky jsem ještě neměla šanci dobře poznat a už jsem se „podívala“ k nim do obýváku! Pořizujeme i profesionální nahrávky a spoty, které postupně zveřejňujeme na Facebooku a YouTube. Velmi si ceníme spolupráce s režisérem Patrikem Ulrichem, který našim nahrávkám vdechuje tu správnou atmosféru.

Hrajete v současné době i veřejně?

V tomto ohledu nás dosud velmi limitovala nejen epidemiologická opatření, ale i obtížnější dostupnost našeho domovského sálu – Sukovy síně, kde stále probíhají dokončovací práce rekonstrukce budovy. S velkou odezvou se však setkal projekt Filharmonie seniorům, v rámci kterého jsme navštívili klienty několika Domovů pro seniory v Pardubickém kraji.

Kdy a kde vás čeká nejbližší první „klasický“ koncert?

V pátek 12. června odehrajeme koncert na Mezinárodním hudebním festivalu J. C. F. Fischera v Ostrově u Karlových Varů, v sobotu 20. června nás čeká podstatně kratší cesta, a to do Dvora Králové nad Labem na zahajovací koncert festivalu Hudební léto Kuks. Převážná většina ostatních festivalových koncertů byla pořadateli bohužel zrušena. Velmi se těšíme na tradiční spolupráci s Konzervatoří Pardubice a společný koncert v Sukově síni 17. června. Kdo ví, třeba se z některých letošních absolventů v budoucnu stanou naši kolegové!

Plánujete natáčení dalšího CD? Na svém kontě jich máte již několik.

V uplynulých dnech jsme absolvovali směrodatná jednání a jsme rádi, že spolupráce s prestižní nahrávací společností NAXOS bude pokračovat, a to již na přelomu června a července. Nahrávky dlouhodobého projektu „Češi ve Vídni“ s dirigentem Markem Štilcem mají úspěch i v zahraničí, kde dokonce sbírají ocenění.

Zahrajete ještě svým abonentům do konce června? Budete nějakým způsobem nahrazovat zrušené koncerty? Jak to vyřešíte se vstupným?

Koncerty do konce sezóny jsme ke své velké lítosti byli nuceni zrušit. Držitelé předplatného na koncerty KFP o koncerty nepřijdou. Jejich abonentky jsme převedli do další sezóny a budou platit na koncerty cyklů A, B i C od září do prosince 2020, byť s jiným programem. Stejně tak zůstanou v platnosti abonentky dětské řady. Vstupné za jednotlivě zakoupené vstupenky vracíme v plné výši. Výjimkou je koncert kapely PIRATE SWING Band z volného cyklu „Máme hosty“, který se odehraje v náhradním termínu 3. září 2020.

Na konec června chystáme happening FILHARMONIE OPEN. Prozradím, že filharmonici budou na několika místech současně, oživí náměstí, ulice i parky a hudebních nástrojů se chopí dokonce i naši kustodi!

Na kdy plánujete tiskovou konferenci, na které představíte nadcházející sezónu?

Tisková konference proběhne v pondělí 15. června ve foyer Sukovy síně Domu hudby. Prostor po zdařilé rekonstrukci přímo vybízí k setkávání, každého jistě zaujmou nádherné lustry od uměleckých sklářů z Lasvitu.

Můžete naznačit, na koho se mohou pardubičtí těšit?

Stěží vybrat jen několik jmen a jiná opomenout. Pozvu hned na zářijové zahajovací koncerty 52. sezóny, na nichž v roli sólisty zazáří tenorista Petr Nekoranec, absolvent pardubické konzervatoře, jemuž se ve velmi mladém věku podařilo nastartovat hvězdnou kariéru. Čeká nás i jedna premiéra, návštěvníci lednových abonentních koncertů zažijí atmosféru live natáčení pro anglickou značku Nimbus, a s dirigentem Leošem Svárovským, někdejším šéfem KFP, oslavíme v květnu jeho životní jubileum. Je toho mnoho, na co se těšíme, a jen doufáme, že příští sezóna už proběhne bez narušení.

Plánujete nějaké inovace v koncertní činnosti filharmonie či projekty?

Když něco dobře funguje, není třeba za každou cenu inovovat. Přicházíme ale s konceptem Klubu přátel filharmonie. Kdo se na nějaké úrovni zapojí, získá celou řadu jedinečných výhod od možnosti setkání s umělci či do jisté míry ovlivnění budoucí sezóny až po příležitost zúčastnit se s námi vybraných koncertů mimo Pardubice. V té příští sezóně to bude třeba koncert v Rudolfinu.

Udály se nějaké personální změny mezi členy orchestru? Chystáte konkurzy na místa orchestrálních hráčů?

V září proběhne konkurz na obsazení místa hráče druhého klarinetu. Jiné konkurzy v tuto chvíli vypsány nejsou, průběžně probíhá přirozená generační výměna. Snad mohu prozradit i jednu radostnou novinku. Naší koncertní mistryni Markétě Čepické se v dubnu narodila dcera, v orchestru ji tak dočasně zastupuje Libor Ježek. Přejeme Markétě hodně zdraví a radosti v její nové roli a těšíme se na společné únorové koncerty, na kterých vystoupí jako sólistka!

Komorní filharmonie Pardubice je vynikající orchestr a já jsem ráda, že mohu být jeho součástí a podílet se na jeho budoucnosti.

Foto: archiv KFP

Petr Vacek (I.)

Petr Vacek (I.)

Varhaník, sbormistr, pedagog

Absolvoval Konzervatoř Pardubice v oborech hra na varhany a dirigování a JAMU v Brně taktéž ve dvou hlavních oborech, a to ve hře na varhany a dirigování orchestru. V rámci toho se věnoval i dirigování sboru, a to u předních českých sbormistrů. Je koncertně činný jako sólista (Teplické varhanní léto, Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové, Bachův varhanní podzim, Litoměřické varhanní léto), doprovází také sólisty i pěvecké sbory, diriguje orchestry a sbory (Královéhradecký komorní orchestr, Smíšený pěvecký sbor Josef Bohuslav Foerster Přelouč). Obdržel cenu Sbormistr-junior v roce 2013 od Unie českých pěveckých sborů za přínosnou sbormistrovskou činnost. Velmi ho baví také hudební pedagogika, jíž se věnuje na ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové. V minulosti účinkoval ve hře Petera Schaffera Amadeus ve Východočeském divadle Pardubice, kde hrál menší roli. Dálkově se věnuje studiu Muzikologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Od září 2021 je pedagogem Konzervatoře Pardubice.



Příspěvky od Petr Vacek (I.)



Více z této rubriky