KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hana Skládalová: O českou kulturu je v Rusku velký zájem english

„Ve spolupráci s velvyslanectvím jsme uspořádali společný projekt – venkovní Festival České republiky v Moskvě s návštěvností 55000 diváků.“

„Takové zázemí v Moskvě má pouze Česká republika a Slovenská republika.“

„Český dům poskytl zázemí Pražskému filharmonickému sboru poprvé a doufáme, že ne naposled.“

Pražskému filharmonickému sboru poskytl v Moskvě při jeho nedávném zájezdu zázemí Český dům, který je součástí Českého centra. Jeho ředitelka Hana Skládalová v rozhovoru pro portál KlasikaPlus přibližuje rozmanité činnosti centra a také postavení české kultury v Rusku. A připomíná i další koncerty českých hudebníků v ruské metropoli.

České centrum funguje při Velvyslanectví České republiky v Moskvě. Mohla byste, prosím, shrnout jeho činnost?

Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Jako taková by měla prezentovat republiku v celé škále kulturních a společenských oblastí – od umění po inovace a vědu. Co se týče Českého centra Moskva, zabýváme se prezentací různorodých oblastí kultury, jako je film, hudba – především vážná, jazzová, moderní a folklorní – a také výtvarná a designová tvorba. Současně se zaměřujeme na literaturu: podporujeme vydávání překladů českých autorů v Ruské federaci, z nedávné doby mohu jmenovat například knihu Chladná zem od autora Jáchyma Topola, který osobně přijel do Moskvy pokřtít vydání knihy. Dále připravujeme různorodé výstavy. Podařilo se nám vystavovat ve významném muzeu MAMM (Multimedia Art Museum, Moscow), kde jsme představili například výtvarníka Viktora Pivovarova, a na podzim 2019 jsme uspořádali setkání k třicátému výročí sametové revoluce. Na veletrhu knih Non Fiction jsme uvedli české ilustrátory knih, například Davida Böhma. V průběhu roku 2019 jsme v rámci Ruské federace uspořádali sérii výstav týkajících se literatury – ilustrace: Dvanáct světů, Sto let komiksu, Manamana a tvorba Ondřeje Sekory. Ve spolupráci s naším velvyslanectvím jsme uspořádali společný projekt – venkovní Festival České republiky v Moskvě s návštěvností 55000 diváků. V roce 2020 bude pokračovat již třetím ročníkem. A nedílnou součástí naší činnosti je organizování jazykových kurzů pro cizince. Výuka probíhá ve třech semestrech pro zhruba pět set studentů.

Kdo tyto kurzy nejvíc využívá? Ti, kteří jdou do ČR studovat nebo pracovat?

Našimi žáky jsou lidé, kteří mají rádi Českou republiku a často ji jako turisté navštěvují, stejně tak ti, kteří se jako studenti ucházejí o studium v Česku.

Vím z vlastní zkušenosti, že právě studenti, kteří se chystají přijet do České republiky za studiem, procházejí ve svých zemích jazykovým školením. Spolupracujete tedy přímo s našimi vysokými školami?

Jazykové kurzy jsou jen malou součástí práce center v zahraničí, takže mohu říci, že kurzy organizujeme a ve spolupráci s Ústavem jazykové a odborné přípravy zajišťujeme certifikované jazykové zkoušky.

Kromě toho, že momentálně hostíte Pražský filharmonický sbor, vzpomenete si nějaký jiný nedávný větší projekt? Nebo nějaký aktuální?

V roce 2020 se zatím konaly dva větší projekty. V lednu navštívili Moskvu Beata Rajská, Karolína Mališová, Eva Perkausová a představitelé jablonecké bižuterie a společně jsme pod záštitou pana velvyslance Vítězslava Pivoňky a jeho manželky Moniky Pivoňkové uspořádali na velvyslanectví den českých tradic pro členky IWC (The International Women’s Club of Moscow). Tento den se velmi vydařil. V médiích bylo uveřejněno několik pozitivních ohlasů. V lednu 2020 jsme také spoluorganizovali s Českým domem koncert Collegia 1704Václavem Luksem. Koncertní sál Zarjaďje v Moskvě hostil mimořádný koncert, po kterém následovaly standing ovation na deset minut. Po koncertě Pražského filharmonického sboru v březnu, kromě tradičního Česko-slovenského plesu, pořádáme i Kongres módy, jehož autorem jsem já a Julie Popová, ředitelka módního domu Slavy Zajceva. V květnu pak proběhne prezentace České republiky v Novorossijsku a Anapě, kde představíme filmový festival Czech In.

Podle těch ohlasů, které jste zmínila, dá se říct, že o českou kulturu je v Rusku velký zájem.

Ano, určitě, velký – běžní Rusové mají českou kulturu rádi.

Kdy bylo otevřené České centrum v Moskvě?

Zahájilo činnost v roce 1993.

V Moskvě funguje Český dům, který poskytuje českým občanům úžasné zázemí. Ostatní země mají taky takové podmínky?

Ne, takové zázemí v Moskvě má pouze Česká republika a Slovenská republika.

A obrátit se na Vás mohou jak instituce, tak jednotlivci?

Ano, obrátit se může kdokoliv na adrese bc@czech.cz.

Pražský filharmonický sbor není v Moskvě zdaleka poprvé…

Moskvané měli příležitost navštívit koncert Pražského filharmonického sboru naposledy v roce 2018, na tomto projektu se však České centrum Moskva organizačně nepodílelo.

Takže v Českém domě Moskva jsou prvně?

Ano, Český dům Moskva poskytl zázemí Pražskému filharmonickému sboru poprvé. A doufáme, že ne naposled.

Foto: České centrum, Hana Skládalová, Markéta Ottová, Petr Veber

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky