KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Taťána Klánská: Pořádat kytarovou soutěž, to nechce uspěchat! english

„Štěpán Rak zůstává čestným předsedou a zaštiťovatelem této jednokolové soutěže rozdělené do pěti věkových kategorií.“

„Soutěžící přijedou prakticky ze všech krajů naší republiky, k tomu tři ze Slovenska, dva z Polska, jeden ze Švýcarska a jeden z Německa.“

„Absolutní vítěz získává letos mistrovskou kytaru z dílny Jana Schneidera a další ceny.“

Jubilejní X. ročník soutěže ve hře na klasickou kytaru „PRAGuitarra Clásica“ pod záštitou Štěpána Raka začíná zítra v Praze. Koná se od 4. Do 6. dubna v prostorách Gymnázia a Hudební školy hl. města Prahy na Žižkově a přijít může zdarma i veřejnost. Kytarových soutěží není příliš, o to cennější je toto pražské klání s mezinárodní účastí, které založila kytaristka a hudební pedagožka Taťána Klánská. Jak se svěřila našemu portálu KlasikaPlus, inspirace byla, jak jinak, hudební, přesto mezi impulsem a realizací uplynuly dva roky.

Táňo, co bylo tím prvotním impulsem?

První ročník soutěže ve hře na klasickou kytaru „PRAGuitarra Clásica“ se konal poprvé v březnu 2010. Myšlenka zorganizovat soutěž, která by se konala každoročně v Praze, mě napadla v červnu 2008 na festivalu OpenGuitar při fantastickém koncertě chorvatského kytaristy Zorana Dukiče. Vzpomínám si, jak jsem vnímala intenzivně každou notu, každá skladba ke mně přicházela jinak, než jsem zvyklá hudbu vnímat… a na konci koncertu jsem měla jasno. Nechtěla jsem a ani nemohla věc uspěchat, připravovala jsem vše s rozmyslem, nechala jsem si poradit od zkušenějších, proto se první ročník konal až za dva roky.

Tenkrát se přihlásilo skoro padesát kytaristů od osmi do šestnácti let a objevila se tam jména jako Hedvika a Dominika Švendovy, Barbora Kubíková, Martin Cába, Alžběta Kohoutová, Antonín Pevala. Pro toho, kdo sleduje svět klasické kytary, mu tato jména asi nebudou neznámá. Desetileté až dvanáctileté děti v roce 2010 a 2011 jsou nyní dospělí vynikající kytaristé, kteří pokračují ve studiu klasické kytary na konzervatořích či na vysokých školách u nás i v zahraničí, všichni úspěšně zahájili profesionální dráhu a stali se laureáty významných mezinárodních soutěží – Concertino Praga, Kutná Hora, Guitartalent Brno, Dolný Kubín,Vídeň, Rust, Weimar, Tychy…

Od začátku ale soutěž provázela zvučná kytarová jména, že?

Předsedou poroty byli postupně profesoři HAMU a kytaroví virtuosové Milan Zelenka a  Štěpán Rak, letos poprvé v čele poroty zasedne Petr Saidl, vynikající pedagog pardubické konzervatoře a HAMU, skvělý sólový hráč a člen kytarového kvarteta „Guitar4mation“ . Dalšími členy poroty jsou Marie Hovorková (Konzervatoř Brno) , Anna Hronová (Konzervatoř Pardubice), já, tedy Taťána Klánská (Gymnázium a Hudební škola hl.m. Prahy), Ozren Mutak (Konzervatoř Plzeň), Ondřej Gillig (Konzervatoř Ostrava) a Pavel Steffal (Konzervatoř České Budějovice). Štěpán Rak zůstává čestným předsedou a zaštiťovatelem této jednokolové soutěže rozdělené do pěti věkových kategorií.

Jaká je letošní účast?

Do 0. kategorie se přihlásilo 12 účastníků, jsou to děti  narozené v roce 2010 a mladší. 1. kategorie, kde soutěží ročníky 2009 a 2008, bude tradičně nejobsazenější, své štěstí zkusí 27 dětí. 16 dětí z ročníků 2007 a 2006 obsadí 2. kategorii. Ve 3. kategorii uslyšíme 10 soutěžících narozených  v letech 2005 a 2004 . A konečně ve 4., poslední  kategorii, se utká 11 mladých kytaristů z ročníků  2001 -2003. Soutěžící přijedou prakticky ze všech krajů naší republiky, k tomu tři ze Slovenska, dva z Polska, jeden ze Švýcarska a jeden z Německa.

Jaké ceny mohou soutěžící získat?

V každé kategorii může být udělena I., II., III. cena a Čestné uznání, přičemž porota má právo ceny dělit, případně některé ceny neudělit. Každým se rokem se snažím sehnat nové ceny, případně prostředky na ně. Věkový limit soutěže jsem po zralé úvaze letos prodloužila,  poprvé je do 18 let. Další ceny, které PRAGuitarra Clásica uděluje, jsou:
Cena Praha Music Center: kytara Kantare
Cena poroty: kytara z dílny mistra Richarda Hruše
Cena pro nejmladšího účastníka
Cena sdružení Open Guitar: účast na mistrovských kurzech OpenGuitar na Křivoklátě v červnu 2019
Cena Blue Season Art Agency: vytvoření profesionálního demo snímku
V kategorii I. a II. je navíc možnost získat cenu za nejlepší provedení libovolné skladby F. Sora, F. Carulliho, M. Giulianiho, M. Carcassiho nebo jejich současníků. V kategorii III. a IV. Zase mohou soutěžící získat cenu za nejlepší provedení libovolné skladby J. K. Mertze. Ve všech kategoriích pak můžou získat Cenu Štěpána Raka za nejlepší provedení libovolné skladby Štěpána Raka. Absolutní vítěz získává letos mistrovskou kytaru z dílny Jana Schneidera, pohár Crystal Bohemia od Pavla Makalouše a poukaz s 50% slevou na karbonové kytarové pouzdro CcCases od Pavlíny Matouškové.

Jak se dnes, po deseti letech, na soutěž díváte?

PRAGuitarra je nejen soutěží, ale i místem každoročního přátelského setkání českého kytarového světa. Vzájemná konfrontace výkonů, stejně tak jako hodnocení soutěžících osobnostmi, které usedají v porotě, jsou přínosné pro soutěžící i pro jejich učitele. S touto myšlenkou jsem soutěž zakládala a myslím, že zatím takto svůj účel plní.

Foto: archiv soutěže a Táni Klánské

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky