KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letošní Švihov patří Plzni.
Muzikantská naděje a Niederleho violoncellové kurzy english

„Díky kontaktům Davida Niederleho byli přizváni ke spolupráci také další významní violoncellisté: Petr Nouzovský a Ivan Vokáč.“

„Výborná akustika prostoru, která není předimenzovaná, byla i pro nejmenší účastníky koncertu velkou motivací podat co nejlepší výkon.“

„Z mnoha čísel koncertu se jako mimořádní talenti ukázali z mladších účastníků zejména Daniel Hošek a Veronika Vozárová, jejíž výkon v duu s lektorem Ivanem Vokáčem byl pozoruhodný.“

V pátek 30. 7. byly slavnostním koncertem v sále Vodního hradu Švihov ukončeny čtyřdenní violoncellové kurzy koncertního mistra Plzeňské filharmonie Davida Niederleho. Nápad uspořádat mistrovský kurz vznikl při neformálním soustředění žáků Niederleho třídy Základní umělecké školy Josefa Kličky Klatovy na jeho chalupě v Bořanovicích u Vimperka. Letos se uskutečnil třetí ročník kurzů. Zázemím nejen pro pobyt, ale i pro výuku všem účastníkům kurzu posloužil osvědčený rodinný Penzion Švihovský dvůr manželů Zelených.

Organizátora kurzů Davida Niederleho v západočeském regionu netřeba představovat. Sám absolvoval po absolutoriu na Konzervatoři v Plzni u Oldřicha Kavaleho množství mistrovských kurzů, mimo jiné u Jiřího Bárty. Díky jeho kontaktům byli přizváni ke spolupráci také další významní violoncellisté: sólista Petr NouzovskýIvan Vokáč, zástupce koncertního mistra České filharmonie, Lobkowicz Tria a jiných komorních souborů. Účastníci kurzů, kterých letos bylo sedmnáct, měli tedy možnost svůj nastudovaný repertoár konzultovat s předními českými hráči na violoncello, udělat „kolečko“ a nasát od každého lektora pro sebe to nejpřínosnější z jeho dovedností.

Organizační duší kurzů, ale zároveň dalším lektorem byla violoncellistka Dana Chodlová, dlouholetá členka orchestru Plzeňské filharmonie a současná zástupkyně ředitele Základní umělecké školy J. S. Bacha Dobřany. Dana Chodlová se starala také o několik komorních souborů, které během violoncellových kurzů vznikly. Program kurzů zahrnoval kromě výuky hry na nástroj – každý účastník měl i tři hodiny denně – také lekce hudební teorie. K jejich vedení byla přizvána skladatelka Natálie Janecká. Ta se mimochodem podílela i na aranžmá závěrečné skladby, která zazněla na Závěrečném koncertě violoncellových kurzů jako překvapení, a jako dirigentka s komorním souborem, který na kurzech vznikl, nastudovala i svoji autorskou skladbu Chargin.

Vrcholem kurzů byl závěrečný koncert v inspirativním prostředí Státního hradu Švihov. Přestože se jedná o vodní hrad, příkopy byly pravděpodobně díky probíhajícím stavebním úpravám vypuštěny… Kastelán hradu Lukáš Bojčuk každoročně připraví pro konání koncertu inspirativní prostředí gotického špýcharu, který slouží mimo jiné ke konání svateb a který svou kapacitou dobře posloužil asi stovce posluchačů koncertu. Výborná akustika prostoru, která není předimenzovaná, jak by si mohli někteří myslet, byla i pro nejmenší účastníky koncertu velkou motivací podat co nejlepší výkon. Mimochodem ve Švihově se narodil roku 1904 RNDr. Antonín Špelda, DrSc., významný plzeňský fyzik, hudební kritik, teoretik a pedagog. Z jeho knihy Akustika z roku 1958 vycházejí dosud posluchači hudební teorie.

Další motivací bylo zapojení všech lektorů do některých komorních souborů, které na kurzech vznikly. Bylo jedinečným zážitkem sledovat hudební růst malých violoncellistů na pódiu spolupracujících s předními hráči na stejný hudební nástroj. Z mnoha čísel koncertu, který samozřejmě obsahoval i sólové výstupy, výstupy v instruktivních skladbách nebo dílech i reprezentativnější literatury pro violoncello a klavír (klavírní spolupráce Petr Novák), se jako mimořádní talenti ukázali z mladších účastníků zejména Daniel HošekVeronika Vozárová, jejíž výkon ve skladbě Evarista Feliceho Dall’Abaco: Sarabanda e Aria, kde vystoupila společně v duu s lektorem Ivanem Vokáčem, byl pozoruhodný. Ze starších účastníků kurzu posluchače nadchl výkon Petra ŠtanclaImpromptu Alexandra Aruťunjana a výkon účastníka kurzů pocházejícího z Běloruska Valentina Koshana, který přednesl strhujícím způsobem skladbu Allegro Appassionato, jejímž autorem je Camille Saint-Saëns. Tento violoncellista se kurzů zúčastnil i díky stipendiu Základní umělecké školy Josefa Kličky Klatovy, přestože bude jejím žákem ve třídě Davida Niederleho až od září.

Závěrečnou skladbou, ve které účinkovali všichni účastníci a lektoři kurzů dohromady, byla hlavní melodie Karla Svobody z pohádky Tři oříšky pro Popelku, která se právě na hradě Švihov filmovala. Taktovky se ujala opět Natálie Janecká.

V úplném závěru koncertu proběhlo předání Certifikátů o absolvování kurzu, na jejichž výtvarné podobě se podílel Rudolf Vozár, a předání věcných darů, které účastníkům věnovala Plzeňská filharmonie.

Hudební kurzy ve Švihově volně pokračují i příští týden, kdy dojde k mírné obměně lektorů a ke stávajícímu Davidu Niederlemu a Ivanu Vokáčovi přibydou houslista Michal Sedláček, koncertní mistr Plzeňské filharmonie, a nastupující šéfdirigent tohoto orchestru Chuhei Iwasaki, který bude dle svých slov učit, jak má probíhat zkouška ansámblu… Klavírní spolupráci bude zajišťovat vedoucí klavírního oddělení Plzeňské konzervatoře Věra Müllerová a kurzy budou zakončeny opět závěrečným koncertem, který se bude konat v Kostele svatého Václava v pátek 6. srpna. Tyto kurzy spolupořádá Plzeňská filharmonie. Jsou zařazeny do nového projektu Plzeňské filharmonie, který se jmenuje Muzikantská naděje a ve kterých nadaní žáci základních uměleckých škol Plzně a Plzeňského kraje a studenti Konzervatoře Plzeň mají možnost společně si zahrát s filharmoniky pod taktovkou jejich šéfdirigenta a proniknout do profesionálního světa hudebníků.

Foto: Rudolf Vozár

Petr Novák

Petr Novák

Pedagog klavírní hry, sólista, komorní hráč a korepetitor

Studoval na Konzervatoři Plzeň, na Hudební fakultě AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Jako sólista spolupracoval s tuzemskými orchestry a se Symfonickým orchestrem v běloruském Brestu, recitály měl nejen doma v Plzni, v Praze a na festivalu Janáčkův máj, ale i v Německu. Těžištěm jeho činnosti je ale spolupráce s mladými studenty – instrumentalisty, a to jak na půdě Konzervatoře Plzeň, tak při korepetici například na Letních hudebních kurzech v Domažlicích, Letních hudebních kurzech Plzeňského kraje, Třeboňském letním setkávání a jinde. Per Novák spolupracuje nebo spolupracoval s renomovanými sólisty, nahrává pro Český rozhlas, jeho spolupráci s houslistkou Viktorií Kaunzner zachytil Bavorský rozhlas. Účinkoval ve významných sálech, zvláště v Británii - ve Wigmore Hall v Londýně, Bridgewater Hall v Manchesteru nebo v St. David´s Hall v Cardiffu. Po studiích působí už osmnáctým rokem v Plzni. Zapojuje se i do hudebně – publikační činnosti, mimo jiné pro Plzeňský deník.

www.novakpetr.com



Příspěvky od Petr Novák



Více z této rubriky